BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lazuló banktitkokat hozhat az offshoreleaks-ügy

Arra haladunk, hogy létrejön a teljes transzparencia az EU-n belül az uniós polgárok más tagállamban tartott bankszámlaadatairól – mondta lapunknak az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

Kalocsai Zsolt arra utalt, hogy Luxemburg szerdán bejelentette: 2015-től bekapcsolódik az EU automatikus bankbetét-adatcsere rendszerébe. A Benelux-államon kívül csak Ausztria nem tagja ennek a rendszernek, azonban Bécs is a héten közölte, hogy hajlandó tárgyalni az adatcseréről.

A két országra azután fokozódott nyomás az uniós együttműködéshez való csatlakozás ügyében, hogy a múlt héten kipattant offshoreleaks-ügy, amely szerint világ 170 országának 130 ezer polgára titkos bankszámlákat garantáló országokba menekítette pénzét.
Becslések szerint az adóelkerülési technikák miatt az EU-ban évente mintegy egymilliárd eurónyi adóbevétel esik ki. „Miután a gazdasági válság miatt minden bevételre szükség van az országok költségvetésének, így nem csoda, hogy egyre hangsúlyosabb szerepet kap az adóelkerülés elleni küzdelem az unióban” – mondta Kalocsai Zsolt.

Különösen a francia államfő, Francois Hollande sürgeti a tagországok közötti minél szélesebb körű együttműködést a bankszámlaadatok cseréjében. Ennek belpolitikai okai is vannak, ugyanis hatalmas botrányt okozott az, hogy kiderült, Hollande kampányának egykori kincstárnoka, Jerome Cahuzac költségvetési miniszter 600 ezer eurót tartott titkos svájci bankszámláján.

Kalocsai Zsolt szerint azonban az adócsalás elleni uniós küzdelemben az igazi áttörést az hozná meg, ha Svájccal olyan kétoldalú egyezményeket tudnának kötni az uniós tagországok, amelyek minél szélesebb körű adatszolgáltatást biztosítanának az alpesi országokban lévő bankszámlákról. A teljes körű információátadást eddig egyedül az USA-nak sikerült elérnie a berni hatóságokkal

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.