BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztrák bankok: A helyzet kényesebb, mint Spanyolországban

A Moody''s szerint több osztrák bank nem fogja olyan gyorsan visszafizetni az állami segitséget pénzügyi válság esetén - írja a Die Presse. Az osztrák lap az amerikai elemzést ismertetve kiemeli, annak mindjárt a legelején az a nem örvendetes hír szerepel, hogy az osztrák pénzintézetek kitekintése a következő 12-18 hónapra továbbra is negatív.

A Moody''s ezt a kitételt többek között a Kelet-Európában meglévő problematikus hitelekkel indokolja. Ugyanis 2008-2011 vége között az osztrák bankoknál 5-ről 10,2 százalékra emelkedett a fizetési problémákkal terhelt hitelek aránya. Ezzel az osztrák pénzintézetek még a spanyol és olasz pénzügyi konszerneket is a háttérbe szoritják. Németországban és Franciaországban a nyújtott kölcsönöknek csak 4 százalékánál mutatkoznak problémák a törlesztéssel. Svájcban a helyzet még jobb.

A Moody''s különbséget tesz az osztrák bankok belföldi és kelet-európai tevékenysége között. Ausztriában a nyújtott hiteleknek 4-8 százalékát sorolják be problémásnak, viszont Közép-Kelet-Európában ez az arány 15 százalékra emelkedett. Különösen súlyos a helyzet Kazahsztánban, ahol a hitelek egyharmadánál mutatkoznak nehézségek. Ukrajnában és Szlovéniában a folyósitott hitelek több mint 20 százalékánál jelentkezik a nemfizetés veszélye. Magyarországon és Romániában is negatív a fejlemény. A Moody''s szerint idén az osztrák bankoknál vélhetően mérsékelten nő a rossz hitelek aránya. Az is bizonytalan, hogy Közép-Kelet-Európában e téren mikor következik be trendforduló. Az amerikai hitelminősítő szerint az osztrák pénzintézheteknek  csak korlátozott képességük van arra, hogy nagyobb veszteségeket le tudjanak küzdeni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.