BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankok kirúgják adócsaló ügyfeleiket

Az adócsalásról kibontakozott viták már éreztetik hatásukat, ugyanis egyre több bank határolódik el a tisztességtelen ügyfelektől - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Az adócsalás megengedhetetlen - hangoztatta Jürgen Fitschen, a Deutsche Bank társfőnöke a Deutschlandfunk adásában nyilatkozva. "Az ilyesmi nem elfogadható."

A bank kétséges esetekben az ügyfelektől bizonyítékokat kíván arra nézve, hogy  a pénzük adózott. A Süddeutsche Zeitung a minap arról tudósított, hogy a Deutsche Bank a szingapúri képviseleten keresztül több mint háromszáz céget alapított több adóparadicsomban, és offenzív módon reklámozta offshore-szolgáltatásait. Ezekkel az ügyletekkel most a német pénzügyi felügyelet, a Bafin akar foglalkozni.

A legnagyobb svájci bankház, az UBS sem akar több ügyletet kötni esetleges adócsalókkal, közölte Axel Weber, az igazgatóság főnöke a Wirtschaftswoche című lappal. Számos ügyfelük már rendbe hozta az adózással kapcsolatos ügyeit a német adóhatóságokkal. Tudják, hogy ez az alapfeltétele annak, hogy az UBS hosszútávra szóló kapcsolatot tartson fenn az ügyfeleivel.

Az UBS riválisa, a Credit Suisse is meg akar válni a német adócsalóktól. A Wirtschaftswoche szerint az ügyfeleknek az adóhatóságuknál tisztázniuk kell a helyzetüket, és a nyitott kérdéseket pedig rendezni. "Ha ez nem történik meg, az év folyamán megszüntetjük az ügyféllel fennálló kapcsolatot."

A svájci kormány is nyomást gyakorol, ugyanis február vége óta olyan törvénytervezet vár jóváhagyásra, amely megtiltja újabb úgynevezett feketepénz elfogadását. "Nem akarunk feketepénzt Svájcban" - jelentette ki Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter-asszony.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.