BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német bankok a legrosszabbra készülnek

A német bankok attól tartanak, hogy a vasárnap tartandó parlamenti választások után Görögország kilép az euróövezetből.

Amennyiben a válság sújtotta dél-európai államban a takarékossági reform és az euró ellenfelei kerekednének felül, valószínűnek látszik Görögország kiválása. "Ha ez az eredmény, akkor a frankfurti bankközpontokban vasárnap este izzani fognak a telefondrótok" - hangoztatta egy nagy német hitelintézet menedzsere az RTR hírügynökségnek nyilatkozva. Ebben az esetben minden német banknál megvitatják a szükséghelyzetre készült terveket.

Eddig a Hypovereinbank főnöke, Theodor Weimer nyilatkozott a legnyíltabban az előkészületek állásáról. "Ma elhatároztuk, hogy igazgatósági ülést tartunk, és vasárnap találkozunk, minden eshetőségre felkészülve"- közölte Berlinben. Az Unicredit bank vezetése ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki fel akar készülni a esetlegesen átalakuló fizetési rendszerre és senki nem akar az utolsó lenni, aki eurót utal az országnak.

A Deutsche Bank és a Commerzbank környezetéből ugyan azt lehetett hallani, hogy nem terveznek vasárnap estére telefonkonferenciákat, a Commerzbank mindazonáltal jelezte, hogy már korábban számba vették a Görögországban bekövetkezhető minden lehetséges fejleményt. "A részvényeseink, ügyfeleink és a felügyeleti hatóságaink azt várják el, hogy a bank gondosan és idejében felkészüljön minden eshetőségre és forgatókönyvre" - hangoztatta egy szóvivő, hozzátéve: "a gondos kockázatcsökkentés azonban nem jelenti szükségképpen azt, hogy mi ezeket a forgatókönyveket valószínűnek is tartjuk."

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.