BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja 4 milliárd dollárt is bukhatott

Az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JP Morgan, legalább egymilliárd dollárral nagyobb veszteséget ért el, mint ahogy ez eddig ismertté vált - írja a The New York Times.

Az amerikai lap értesülése szerint az eredetileg 2 milliárd dollárban megadott veszteség összege az elmúlt napokban tovább nőtt. Jamie Dimon, a JP Morgan főnöke maga is lehetségesnek tartja, hogy a veszteség összege 4 milliárd dollár lesz.

Elemzők azonban azzal számolnak, hogy a veszteség összege a következő hetekben akár kereken 5 milliárd dollárra is nőhet. A veszteség a derivatívákra történt kockázatos fogadások miatt következett be. 

A JP Morgan Chase and Co. részvényesei két pert indítottak az Egyesült Államok legnagyobb bankja ellen, azzal vádolva a céget és vezetőit, hogy túlzott kockázatot vállaltak és ezzel monumentális, 2 milliárd dollár összegű kereskedelmi veszteséget idéztek elő.

A JPMorgan vesztesége ügyében egyébként a Federal Reserve is folytat vizsgálatot, ám a bank állapota továbbra is erős - írja a The New York Times. Elemzők szerint bár a JP Morgan stabilitása nincs veszélyben, ha a veszteségei növekednek, bizonytalan az osztalék alakulása. Elemzők egyébként arra számítanak, hogy a veszteség ellenére a második negyedben a JP Morgan 4 milliárd dollár nyereségre tesz szert. Ha pedig a további kereskedelmi veszteségek megkétszereződnének, a bank még így is mintegy 2 milliárd dollár összegű profitra tehetne szert.

Közben Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden egy washingtoni eseményen úgy fogalmazott, hogy a JP Morgannél történt veszteség megerősíti a pénzügyi reform szükségességét. Geithner szerint a szabályozó hatóságok "igen gondosan megvizsgálják majd az incidenst."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.