BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU eurómilliárdokat követelhet a trükköző bankoktól

Az Európai Unió a lehetőség szerint mihamarabb meg akarja szüntetni a jelentős kamatlábakkal (például a liborral) történt manipulációk ügyében indult nyomozásokat - írja a Süddeutsche Zeitung.

A megvádolt bankok nem lélegezhetnek fel, ugyanis fizetniük kell, mégpedig nem is keveset. A bajor újság idézte a The Wall Street Journal és a Financial Times lapokat és a Bloomberg hirügynökséget, amelyek egybehangzóan arról tájékoztattak, hogy a versenyhatóságok a Deutsche Bankot és öt további nemzetközi pénzintézetet milliós nagyságrendű bírsággal készülnek sújtani. A jelentések szerint azonban nem minden részes bank kész egy gyors egyezségre.

Az Európai Unió és a bankok a jelentésekkel kapcsolatban nem voltak hajlandóak nyilatkozni. Ám a Financial Times szerint átlagosan bankonként 800 millió euró összegű bírságról lenne szó. A brit lap szerint - amely az eseményekbe beavatott személyekre hivatkozott - a Deutsche Bank, a Royal Bank of Scotland és a Société Générale készek lennének a folyó eljárást egy ilyen fizetséggel lerendezni, ám a JP Morgan, a HSBC és a Crédit Agricole ellene vannak egy ilyen megállapodásnak. Ha az EU mind a hat bank ellen maximális bírságot szabna ki, ennek összege összesen ötmilliárd euró is lehetne - irta továbbiakban a londoni lap.

A ténylegesen fizetendő összeg azonban jelentősen kisebb is lehetne, e tekintetben engedményekre gondolnak. Mindenesetre azon bankokra, amelyek nem hajlandók pénzfizetésre az eljárás beszüntetése fejében, későbbi időopontban magasabbb bírság várhat annál, mint azokra a pénzintézetekre, amelyek nyitottak egy egyezségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.