BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MFB-hez került a TakarékBank kisebbségi részvénypakettje

BANKSZEKTOR Sikeresen lezárult a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG (DZ Bank) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közti adásvételi eljárás, amelynek keretében az MFB megvásárolta a német hitelintézetnek a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (TakarékBank) meglévő 38,46 százalékos tulajdonrészét. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a minősített befolyásszerzéshez a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) megadta az engedélyt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa pedig megállapította, hogy a tranzakcióhoz nem szükséges a GVH engedélye, mert az nem változtatja meg a TakarékBank irányítási viszonyait.

Nyiri János, az MFB szóvivője a tranzakcióról az MTI-nek elmondta: az eljárás messzemenően figyelemmel volt minden törvényességi elvárásra, a magyar, a német és az uniós előírásokra. A felek az összes előírt engedély birtokában vannak, a DZ Bank a szerződésben szavatosságokat és garanciákat vállalt – mondta.

Az MFB idén augusztusban kötött szerződést a DZ Bankkal, hogy megszerezze annak a TakarékBankban meglévő, részvényeket és átváltoztatható kötvényeket magában foglaló tulajdoni részesedését. Az MFB ugyanakkor a – legfeljebb 40,5 százalékos – részesedés megszerzésével nem kerül többségbe, illetve nem lesz jogosult a vezető tisztségviselők többségének megválasztására vagy visszahívására. A társaság üzleti és stratégiai tervével kapcsolatos döntéseket a TakarékBank alapszabálya szerint a jövőben is a közgyűlés hozza meg, amelyben a TakarékBank kisrészvényesei, a takarékszövetkezetek a szavazatok többségével rendelkeznek.

Az MFB és a DZ Bank a vételárat üzleti titoknak nyilvánította, korábban négymilliárd forint körüli árról szóltak a sajtótalálgatások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.