BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB szerint saját felügyelőbizottsága félrevezeti a parlamentet

Az MNB Felügyelő Bizottsága (FB) az Országgyűlés számára a testület éves munkájáról készített éves jelentése az MNB gazdálkodására vonatkozóan több, tényekkel alá nem támasztott, félrevezető megállapítást tartalmaz – olvasható a jegybank közleményében.

"A jelentés - megismételve a korábban az MNB által már cáfolt félrevezető adatokat, valamint alaptalan gyanúsításokat és vádaskodásokat - félrevezeti a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselőit. Éppen ezért a jegybank levélben tájékoztatta Kövér László urat, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnökét a valós tényekről és az MNB álláspontjáról".

Az MNB felügyelő bizottsága jóváhagyta a testület Országgyűlésnek benyújtandó jelentését. A dokumentum ismerteti az MNB gazdálkodásával kapcsolatos alapvető tényeket. Az MNB működési költségei 2010-ben a tervezettet csaknem kétszeresen meghaladóan közel 1 milliárd forinttal, ezen belül a személyi ráfordítások 8,5 százalékkal, a banküzemi költségek pedig 4,8 százalékkal csökkentek.

Mindezek után a beszámoló mégis úgy fogalmaz, hogy az MNB 2010-ben folytatott gazdálkodása több szempontból is kifogásolható. Ezen kifogásokat a jegybank vezetése tényekkel cáfolta, a gazdálkodás valamennyi tárgybéli adatát, jogi és számviteli hátterét megosztva a Felügyelő Bizottság tagjaival.

Az MNB megfogalmazása szerint különösen fontos, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselői pontos és valós képet kapjanak az MNB gazdálkodásáról, hiszen a felügyelő bizottság jogszabályok alapján ellenőrzési tevékenységét a tulajdonos Magyar Állam részére és a társaság javára köteles végezni.

Az MNB felügyelő bizottságának elnöke Járai Zsigmon, a bizottság tagjai: Katona Tamás, Madarász László, Nátrán Roland, Róna Péter, Szényei Gábor András, Thuma Róbert és Varga István.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.