BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a Raiffeisen

A Raiffeisen Bank Internatinal (RBI) pénzintézetnek problémái támadtak egy Szaúd-Arábiában kihelyezett hitelnyújtási üzlettel.

Miközben az RBI-t Görögország részéről nem fenyegeti veszély, oda ugyanis Herbert Stepic, az RBI főnöke csak 133 millió eurót helyezett ki, sokkal több pénzről van szó a Közel-Keleten. A Die Presse információi szerint az RBI-t az Algosaibi szaúd-arábiai építési konszern és a "Dubai World" összeomlása sújtja. A lap úgy tudja, hogy 300 millió eurós hitelről van szó, ezt azonban a cég nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Az Algosaibi az arab félsziget vezető építési vállalataihoz és ipari konglomerátumaihoz tartozik. Amikor a vállalat a pénzügyi válság nyomán összeomlott,  a nagybankokat vélhetőleg 22 milliárd dollár összegben érte veszteség. Azóta dúl a viszály több hitelintézet és Szaúd-Arábia leggazdagabb családjai között, amelyek tudtak az Algosaibi tevékenységében, ennek kapcsán különböző bírósági eljárások vannak függőben. A cég állítólag vitatott tranzakciókat hajtott végre a konszernen belül és hitelezési szabálytalanságok is felmerültek - írja a Die Presse.

A Raiffeisen az egyetlen osztrák bank, amely ilyen ügybe belebonyolódott. Az Erste Banknak és a Bank Austriának alig vannak üzletkötései Szaúd-Arábiában. Szakértők csekélynek becsülik annak az esélyeit, hogy az Algosaibi a hitelt teljes összegben vissza tudja fizetni. Az Egyesült Arab Emirátusok központi bankja arra szólította fel az ország pénzintézeteit, hogy a kikölcsönzött összeg 50 százaléka helyett 80 százalékát írják le.

A Raiffeisen a lap által megkérdezett szakértők szerint a diverzifikáció reményében rendelkezik jelentős közel-keleti kitettséggel. Szaúd-Arábia egyébként kifejezetten biztonságos befektetési területnek számít, annak ellenére, hogy a vállalati pénzügyeket sokszor nehéz átlátni, mivel a konszerneket szinte klán alapon működtetik a leggazdagabb családok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.