BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a GVH: Nincs akadálya a Takarékbank megvételének

A Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összefonódás iránti kérelmét és megállapította, hogy a tranzakció nem engedélyköteles, mert az a Takarékbank meghatározó irányítási viszonyait nem érinti.

Az MFB 2012 augusztusában kötött szerződést a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG-vel, hogy megszerezze annak a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (Takarékbank) meglévő, részvényeket és átváltoztatható kötvényeket magában foglaló tulajdoni részesedését.

A tranzakció eredményeként a társaság közgyűlésében az MFB a - legfeljebb 40,5 százalékos – részesedés megszerzésével nem kerül többségbe, illetve nem lesz jogosult a vezető tisztségviselők többségének megválasztására vagy visszahívására.

Emellett a társaság üzleti és stratégiai tervével kapcsolatos döntéseket a Takarékbank alapszabálya szerint a jövőben is a közgyűlés hozza meg, amelyben a Takarékbank kisrészvényesei, a takarékszövetkezetek - együttes álláspontot képviselve - a szavazatok többségével rendelkeznek.

Ennek megfelelően a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakció a versenytörvény értelmében nem minősül összefonódásnak, így ahhoz nem szükséges a Hivatal engedélye.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.