BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre szélesebb rétegnek elérhetők a prémium banki szolgáltatások

Egyre fontosabb szeletet jelent a bankok számára a hazai középosztály, hiszen folyamatosan bővítik és teszik könnyebben elérhetővé az e rétegnek szánt prémium szolgáltatásaikat. Az ok egyszerű: a prémium ügyfélkörben még nagyon nagy a növekedési potenciál Magyarországon

Folyamatosan finomítják a privát banki és lakossági szegmens közötti, prémium ügyfélkörnek szánt szolgáltatásaikat a hazai hitelintézetek: a közelmúltban több hazai hitelintézet is bővítette az e rétegnek szánt szolgáltatásait, és láthatóbbá tette azokat. Az igyekezet nem véletlen: a vagyonosabb ügyfelekre szakosodott banki szakemberek szerint a prémium szolgáltatások potenciális ügyfélköre igen nagy Magyarországon - nagyjából 250-300 ezer háztartás tartozhat ebbe a körbe -, ám a szolgáltatást valóban használó ügyfeleké viszont ennek csak a töredéke. A prémium szegmens felett álló privát banki piac viszont már telítettnek mondható, vagyis ott már korlátozottak a növekedési lehetőségek.

A prémium szolgáltatásokat használó ügyfelek pedig vonzó célcsoportot jelentenek, hiszen mind megtakarításaik, mind jövedelmük meghaladja az átlagot, aktív számlahasználók, és nyitottabbak az összetettebb pénzügyi termékek iránt is. A szélesebb rétegek bevonása ebbe a körbe pedig mindenképp jó üzletet jelenthet a bankoknak: a hazai lakosság igen jelentős része még mindig konzervatív módon kezeli pénzügyeit, és keveset törődik a tervezéssel. Ebből a szempontból beszédes adat, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a hazai háztartások pénzügyi eszközeinek 37 százaléka még mindig készpénzben és betétben pihen.

Pedig a minőségi elemeket tartalmazó prémium banki szolgáltatások igénybevétele a középosztály számára egyáltalán nem lehetelen. A nagyobb hitelintézetek többségénél havi 250-350 ezer forintos, rendszeres jóváírást követően már igényelhető prémium számlacsomag, sőt, az FHB terméke már 180 ezer forintos limittel is elérhető. A havi jóváírás mellett - választható alternatívaként, nem újabb feltételként - a megfelelő nagyságú megtakarítási vagy hitelállományt szokták meghatározni a piaci szereplők: utóbbinál értelemszerűen nem lehet szó semmiféle késedelemről. A betéti limitek általában 5 millió forintnál kezdődnek, a hiteleknél viszont 15-30 milliós, rendben teljesítő állományt várnak el a leendő ügyféltől a szereplők. A betéteknél viszont már kétmillió forintos belépési limit is létezik: ezt az OTP Bank kínálja azoknak az ügyfeleknek, akik még nem töltötték be a 35. évüket.

A többletszolgáltatások köre meglehetősen homogén képet mutat, csak az árnyalatokban vannak különbségek. A legfontosabb, hogy a prémium ügyfelek mindegyike személyes portfóliókezelési tanácsadásra számíthat - ám a dedikált tanácsadó nem minden csomagnak része -, és egy sor, számlavezetéssel kapcsolatos szolgáltatást díjmentesen, vagy diszkontált árakon kaphat meg. (Figyelemre méltó például, hogy a prémium ügyfeleknél még nem halt ki teljesen a díjmentes havi számlavezetés sem.) Több bank - így például a CIB vagy az Erste - különböző assistance, illetve klubszolgáltatásokat csatol a csomaghoz, a K&H pedig hírlevelekkel, elemzésekkel igyekszik segíteni az ügyfelek pénzügyi döntéseit.

Megspórolható az illeték

A 9 millió magyar bankszámla-tulajdonos közül január közepéig már több mint 50 ezren ellenőrizték banki díjaikat az interneten, a kalkulációk alapján kijelenthető, hogy jó bankváltással a tranzakciós illetéknél sokkal többet meg lehet takarítani - közölte a biztositas.hu alkusz portál. A banki tranzakciós illeték hatására átlagosan mintegy 30 százalékkal kell többet fizetniük idéntől a lakossági bankszámlák tulajdonosainak. Leginkább a készpénzfelvételi költségek és az utalások átlagos díjai emelkedtek a tavalyihoz képest, 25, illetve 250 százalékkal. Ha a kalkulációnál a minimálbért vesszük alapul, a portál szerint a legolcsóbb és a legdrágább számla közötti éves díjkülönbség átlagosan mintegy 10 ezer forint, míg 140 ezres átlagkeresetnél már 15-25 ezer forint. Ettől magasabb jövedelmi szinteknél viszont a bankváltással megtakarítható összeg elérheti a 25-30 ezer forintot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.