BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhe növekedés a lízingpiacon

Bő hétszázalékos növekedést produkált 2012 első három negyedévében a hazai lízingpiac. A harmadik negyedév nem sikerült túl jól, a flottafinanszírozás húzta fel a kihelyezéseket

Bő 266 milliárd forintot ért el a finanszírozott összeg tavaly a hazai lízingpiacon: ez 7,2 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál, de a válság előtti szintnek még mindig a töredéke – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. A harmadik negyedév viszont már nem sikerült valami fényesen: a 86,1 milliárdos új kihelyezés kismértékben bár, de elmaradt 2011 harmadik negyedévétől.

A lízingszövetség szerint a visszafogott ütemű növekedés a jelenlegi környezetben nem meglepő: a magyar gazdaság mind jobban elszakad a régiós versenytársaktól, és a hazai beruházási ráta negatív rekordot dönt, emellett rendkívül magas a bankszektor tőkehelyzetét rontó pénzügyi különadó szintje. 2012-ben is tovább csökkent a lakossági ügyfelek gépjármű- és ingatlanvásárlása, és nincs érdemi elmozdulás a kis- és középvállalkozások beruházásai terén sem. A lízingcégek által kezelt teljes portfólió mérete pedig az árfolyam-hatásokat kiszűrve a válság kitörése óta csökken – hívja fel a figyelmet a szervezet.

A helyzetet tovább rontja, hogy az ügyfelek fizetőképessége az elmúlt egy évben is tovább romlott, ma már közel felüknek van valamilyen késedelme. A pénzügyi lízingnél valamivel alacsonyabb ez az arány, ami részben annak is tulajdonítható, hogy itt nagyobb a vállalati ügyfelek aránya, mint a hiteltermékeknél. Mindezek tükrében – áll az összesítésben – várhatóan 2012-ben is folytatódik az, a már 2011-től látható folyamat, hogy egyes piaci szereplők kivonulnak a piacról, vagy drasztikusan csökkentik üzleti aktivitásukat.

Ami az egyes lízingpiaci területeket illeti, az első három negyedéves adatokat vizsgálva egyértelműen látszik, hogy a lízingpiaci növekedés leginkább a flottafinanszírozás gyors bővülésének köszönhető. A szervezet adatai szerint ebben a szegmensben közel 60 milliárd forintot ért el a finanszírozott összeg januártól szeptemberig, amely 56 százalékkal több a bázisidőszakinál. Kiugróan nagy mértékű volt a növekedés az ingatlanfinanszírozásban is, ám a finanszírozott összeg két és félszeresére emelkedésében nagy volt a szerepe az alacsony – 8,4 milliárdos – bázisnak is. A gépek és berendezések finanszírozásában 4,5 százalékos bővülést sikerült elérni, míg a gép- és haszongépjárművek területén gyakorlatilag stagnáltak az új kihelyezések.

A harmadik negyedévben már másképpen alakult a helyzet. A gépjármű-finanszírozásban 36,3 milliárd forintnyi szerződéses összeget produkáltak a hazai lízingcégek, amely nagyjából ötszázalékos növekedést jelentett a bázishoz viszonyítva. A flottafinanszírozás itt is kiemelkedő növekedést produkált: a harmadik negyedév 17,1 milliárdos kihelyezése 66,5 százalékkal magasabb a 2011 harmadik negyedévinél. Az ingatlan területen viszont mindössze 710 millió forintot tett ki a szerződéses összeg, ami alig több mint a fele a mégoly alacsony bázisnak. A gépek és berendezések területe sem tudott javítani a helyzeten, itt 10 százalékos visszaesést regisztrált a lízingszövetség. A szerződések száma viszont bő egyharmadával nőtt a harmadik negyedévben a bázishoz képest, ami az egy szerződésre jutó összeg csökkenésére utal.

Ismerik a magyarok a lakáslízinget

Ismeri a lakosság a lakáslízinget – derül ki az OTP Lakáslízing Zrt. felméréséből. A válaszadók több mint 90 százaléka jelezte, hogy „hallott már” a lakáslízingről, 75 százalék pedig még pontosan definiálni is képes volt a finanszírozási megoldást. A válaszadók 11 százaléka ismeri ugyan a lakáslízinget, ám rosszul definiálta azt; ők úgy vélekedtek, hogy az ingatlan tulajdonjogához azonnal hozzájut a vásárló. Hét százalék jelezte, hogy hallott már a megoldásról, ám nem tudja, pontosan, mit takar.

Jó hír lehet a szektor számára az is, hogy a megkérdezettek szűk kétharmada nyitottnak mutatkozott a lakáslízing kipróbálása iránt. Igaz, 5 százalék jelezte csak, hogy ez a fajta nyitottság feltétel nélküli, 60 százaléknak további információra lenne szüksége. A megkérdezettek egynegyede volt elutasító; ők elzárkóztak a lakáslízingtől.

Jó hír lehet a szektor számára az is, hogy a megkérdezettek szűk kétharmada nyitottnak mutatkozott a lakáslízing kipróbálása iránt. Igaz, 5 százalék jelezte csak, hogy ez a fajta nyitottság feltétel nélküli, 60 százaléknak további információra lenne szüksége. A megkérdezettek egynegyede volt elutasító; ők elzárkóztak a lakáslízingtől. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.