BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliárdos csalás - razziáztak a svájci nagybank ügyfeleinél

A német adóhatóságok országszerte razziákat tartanak azoknál, akik svájci bankszámlákon helyeztek el pénzeket, megkerülve ezzel a német adószabályokat.

A nyomozók több milliárd euróra becsülik azt az összeget, amelyet a Crédit Suisse ügyfelei a svájci banknál helyeztek el úgy, hogy ezzel megkerülték a német adózási szabályokat. A mintegy betét átlagos összege 500 ezer euró, de a lap úgy tudja, egyes számlákon 12 millió eurós tételek is szerepelnek.

"Azt tanácsoltuk az ügyfeleknek, hogy adószakértőkkel konzultáljanak a helyzet felülvizsgálata érdekében és adott esetben tegyenek önfeljelentést" – mondta a Handelsblattnak Marc Dosch, a bank szóvivője. Dosch nem közölt adatokat az ügyfelek számára és az érintett befektetési összegek nagyságára vonatkozóan. Ám bankkörökből származó értesülések szerint hétezer, többségében német ügyfélről van szó.

A Crédit Suisse korábban közölte, hogy legális banki termékekről van szó, amelyeket más pénzintézetek is kínálnak és a cég felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy az adókötelezettség teljesítése az ő felelősségük, az erről szóló tájékoztatást minden betétes aláírta.

Hogy a német adóhatóság hogyan szerezte meg a számlákra vonatkozó adatokat, egyelőre nem világos, de valószínűsíthető, hogy a Crédit Suisse-hez köthető a kiszivárogtatás. A német döntéshozók nem nyilatkoztak arról, hogy fizettek-e az adóelkerülők adataiért, mindenesetre nem ez lenne az első ilyen eset. A német regionális kormányzatok ugyanis már tavaly is vásároltak a betétesekre vonatkozó adatbázisokat.

A svájci-német viszony akkor mérgesedett el, amikor április elején a svájci hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki három német adónyomozó ellen a banktitok megsértése miatt. Thomas Eigenthaler, a német adószakszervezet elnöke akkor színjátéknak nevezte a svájciak eljárását. Mont mondta, "ha az ember a svájciak logikáját követi, akkor Norbert Walter-Borjanst, Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminiszterét, sőt Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminisztert is meg kellene vádolni"

A két ország jelenleg egy adóegyezmény elfogadásán dolgozik, amely Berlin reményei szerint végre lezárja az évtizedek óta húzódó vitát a két állam között. Becslések szerint 130-180 milliárd eurónyi Németországból kimenekített, adózatlan pénz parkol a svájci bankokban. A körvonalazódó egyezség értelmében 2013-tól 19-34 százalékos adót vetnének ki ezekre az összegekre, amelyeket Svájc szedne be és utalna át Németországba úgy, hogy az érintettek megőrizhetnék névtelenségüket. Kérdés, hogy az EU hogyan fogadja ezt a megoldást, hiszen Brüsszel az országok közti automatikus információcserét támogatja, aminek keretében az érintett országok minden külföldi számlanyitásakor értesítést küldenének a küldő ország hatóságainak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.