BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsabban zsugorodik a hazai bankszektor - Ennyi fiókot zártak be

Idén tovább gyorsult a magyar bankok fiókhálózatának szűkítése. Az első fél évben több egységet zártak be a jelentősebb hitelintézetek, mint az azt megelőző két esztendőben. A bankok fiókjainak száma elsősorban a romló gazdasági kilátások miatt csökken.

A növekvő állami elvonások és a szűkülő üzleti lehetőségek miatt 2009 óta gyorsulva zsugorodik a magyarországi kereskedelmi bankok fiókhálózata. Tavaly 60, az utóbbi két évben 91 fiókkal csökkent a Világgazdaság által vizsgált 14 kereskedelmi bank fiókjainak száma. A leépítéseknek azonban még nincs vége, idén fél év alatt 94 bankfiókot zártak be a megkérdezett hitelintézetek.

A fiókok számának idei jelentős visszaeséséhez leginkább az járult hozzá, hogy az Erste Bank az év elején 40 fiók bezárásával 143 tagúra szűkítette fiókhálózatát. Ugyancsak jelentős, 12 fiókot érintő hálózatszűkítést hajtott végre a fél évben az UniCredit Bank. A vizsgált hitelintézetek közül az AXA Bank 10, a CIB Bank és FHB Bank 9-9, az MKB Bank 8, a K&H Bank 5, az OTP Bank 1 fiókkal szűkítette hálózatát fél év során. A tizennégy kereskedelmi bank közül egyik fiókhálózata sem bővült idén az első hat hónap alatt.

Így június végén a legtöbb, 396 fiókja az OTP Banknak volt. A második legnagyobb, 231 tagú hálózatot a K&H Bank üzemeltette. A harmadik legtöbb, 143 egysége az Erste Banknak volt. A Raiffeisen Banknak 132, az UniCredit Banknak 120 fiókja volt. A CIB Bank 119, a Budapest Bank 102 fiókon keresztül szolgálta ki ügyfeleit.

Fiókhálózatuk alapján három csoportba oszthatók a magyar kereskedelmi bankok. Az elsőbe a legnagyobb hálózatot üzemeltető OTP Bank tartozik, mely a rendszerváltozás előtti időből komoly méretű, országos hálózatot örökölt. A második csoportba az Erste Bank és a K&H Bank tartozik, melyek több hitelintézet és azok fiókhálózatának egyesítésével alakultak ki. A harmadik csoportba pedig a többi bank. Ezért fiókhálózatuk alapján a három csoport sorrendje hosszú ideig nem módosul, csoporton belül azonban bármilyen átrendeződés megtörténhet.

A vizsgált 14 bank fiókjainak száma 2009 végén volt a legmagasabb. Azóta 185-tel kevesebb fiókot működtetnek ezek a hitelintézetek. A legnagyobb hálózatszűkítést az Erste Bank hajtotta végre, június végén 61-gyel kevesebb fiókja volt az osztrák érdekeltségű hitelintézetnek, mint két és fél évvel korábban. A CIB Bank hálózata 32, az AXA 15, az UniCredit Bank 13, a K&H Bank 10 fiókkal lett szűkebb 2009 vége óta. Az OTP Bank, a Raiffeisen Bank 9-9, az MKB Bank 6, a Budapest Bank 5 fiókkal fejlesztette vissza hálózatát. Hozzájárult a bankfiókok számának csökkenéséhez az, hogy tavaly az FHB Bank felvásárolta és magába olvasztotta az 50 fiókos hálózatot fenntartó Allianz Bankot, a fúzió után azonban csak 34 fiókkal lett több fiókja a felvásárló hitelintézetnek.

A fiókok bezárása tavaly év végén kezdett felgyorsulni. Akkor három jelentős hitelintézet – a CIB, az Erste és a Raiffeisen – is fiókok bezárását és komoly mértékű elbocsátásokat jelentett be. A CIB Bank és a Raiffeisen Bank már tavaly végrehajtotta hálózatának bejelentett szűkítését. Az Erste Bank viszont csak idén januárban zárt be 40 fiókot tavaly év végén még 183 egységből álló hálózatából.

Az évtized közepén viszont még fióknyitási lázban égtek a magyar kereskedelmi bankok. Még 2008 nyarán is megállíthatatlannak tűnt a bankfiókok szaporodása az országban. A 14 vizsgált hitelintézet 2004 és 2008 között több mint 500 egységgel szaporítva, csaknem másfélszeresére növelte fiókjainak számá,t és további terjeszkedést tervezett a legtöbb hitelintézet. A 2008 őszén kibontakozó válság után azonban megtorpant a bankok fióknyitási lendülete.

Az akkori fióknyitási láz az értékesítési csatornák korábbi elhanyagoltságával és a lakossági üzletág robbanásszerű fejlődésével magyarázható. Magyarországon ugyanis a bankfiókok rendszere még most sem annyira kiterjedt, mint a fejlettebb gazdaságú országokban. Ausztriában például néhány éve negyedannyi ügyfél jutott egy fiókra, mint Magyarországon. Becslések szerint jelenleg is legalább háromszor annyi ügyfél jut nálunk egy fiókra, mint nyugati szomszédunknál.

Fiókhálózatuk gyors bővítésével azonban nemcsak lemaradásuk egy részét hozták be a korábban a vállalatokra összpontosító magyarországi kereskedelmi bankok, hanem a lakáshitelek iránti kereslet megugrása is fokozta a lakosság igényeit. Elsősorban a lakossági ügyfelek igénye ösztönözte fióknyitásra a pénzintézeteket, de a bankok tulajdonosainak és vezetőinek optimizmusa is jelentősen hozzájárult a folyamat gyorsaságához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.