BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hegedűs Éva: 2005 óta rosszul állunk növekedésben

Hitelezés nélkül nincs stabil pénzügyi közvetítő rendszer, erős pénzügyi rendszer nélkül nincs gazdasági növekedés - mondta Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója egy konferencián. A szakember szerint helyesen döntött a jegybank a Növekedési Hitelprogram elindításával.

A program sikeres, mivel az abban szereplőknek közösek voltak az érdekeik, mindenki akarta a program sikerét. A legkonzervatívabb becslések szerint 1,5 százaléknyi hitelnövekedés 1 százaléknyi GDP-növekedést hoz, így 0,3-0,6 százalékos GDP-növekedést hozhat ez a program.

Az infláció történelmi mélyponton van - mondta Hegedűs Éva -, a piac is tolerálta az erőfeszítéséket, ami a CDS-felár stabilizálódásában is látszik. 2005 óta a visegrádi országokhoz képest rosszul állunk növekedésben. Beruházások kellenek a növekedéshez, a beruházásokhoz viszont hitel kell. A nagyobb cégek egyszerűbben jutnak forráshoz a tőkepiacon vagy az anyacégüktől, a kkv-knak viszont nehezebb a helyzete.

A subprime válság a nem teljesítő hitelállomány növekedését hozta, ez több mint 1000 milliárd forintot jelentett a magyar bankrendszerben. A veszteség mérlegalkalmazkodással írható le, ami a hitelezés csökkenéséhez vezetett. A kisebb bankok és a takarékszövetkezetek nem képesek a nagyobb bankok hitelezésének csökkenését ellensúlyozni - magyarázta Hegedűs Éva.

A növekedési hitelprogram miatt nőni kezdett a hitelállomány, és az a trend is megfordulni látszik, hogy a rövid távú hitelek aránya nő a hosszútávúaké pedig csökken. A 10 ezer szerződés, és a 700 milliárd forintnyi kihelyezés a teljes kkv-hitelállomány 20 százalékát jelenti.

A szakember szerint erősödött a verseny az intézkedés hatására, a hitelkiváltó ügyfelek közel 20 százaléka váltott bankot. A vállalkozások évente 20-25 milliárd forinttal kisebb kamatköltséggel számolhatnak a program miatt, ami elősegítheti a növekedést. További előny, hogy a devizakitettség és az ország sérülékenysége is csökkent.

Hegedűs Éva dicsérte az MNB rugalmasságát is, hogy kitolták a folyósítási határidőt szeptember végéig, és megengedték, hogy a második pillér forrásait az elsőbe csoportosítsák át az igényeknek megfelelően.

A szakember javasolta a hitellimit növelését a programban, a mikrovállalkozások jobb bevonását és azt is, hogy a lízingcégeket is vonják be bizonyos esetekben a programba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.