BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megy a takarékoknak

Igen jó eredményeket produkáltak tavaly a takarékszövetkezetek és ernyőbankjuk is. Az idén sokat javítanának a márkaismertségen, és bővítenék a TakarékPont hálózatot is.

A bankszektor átlagát szinte minden mutatójában meghaladta tavaly a takarékszövetkezetek eredményessége: mind mérlegfőösszegben, mind hitel- és betétállományban növekedtek, így a piaci részesedésük is nőtt – hangzott el a szektor eredményeit bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. A takarékszövetkezeti ágazat hitelállománya 5 százalékkal, betétállománya pedig majdnem tizedével bővült, a mérlegfőösszeg pedig több mint 8 százalékkal, 1733,6 milliárd forintra emelkedett.

Varga Antal, a hazai takarékok több mint 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője az idei tervek kapcsán közölte: az egyik fontos feladat, hogy a takarékok növelni tudják márkaismertségüket, hiszen az jóval kisebb annál, mint ahogy azt a közel 1800 fiókból álló országos hálózat indokolná. Közölte: a takarékszövetkezetek aktivitásának fokozása érdekében továbbra is terítéken van egy állami szerepvállalással elinduló, közel százmilliárd forintos tőkeprogram. Hozzátette: jelenleg az árazásról folynak a tárgyalások, és mire ezek lezajlanak, remélhetőleg a gazdaság hiteligénye már indokolttá teszi a programot.

Csicsáky Péter, a takarékok ernyőbankjaként működő TakarékBank elnök-vezérigazgatója közölte: amellett, hogy a bank – a különadó hatását nem figyelembe véve – történetének legeredményesebb évét zárta 2010-ben, komoly beruházásokat is végrehajtott. Hozzávetőleg 800 millió forint értékben hajtott végre például informatikai fejlesztéseket, megerősítve ezzel az integráció teljes IT-hálózatát, és új szolgáltatásokat, termékeket is bevezetett a piacon.

A TakarékBank mérlegfőösszege 379,2 milliárd, adózás előtti eredménye 716 millió, adózott eredménye pedig 601 millió forint lett. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a pénzintézet adózás előtti eredménye a bankadó hatása nélkül csaknem elérte a kétmilliárd forintot, ez több mint 14 százalékkal haladja meg a 2009-es esztendő eredményét.

Az elnök-vezérigazgató közlése szerint az idén tovább bővítik a TakarékPont hálózatot is. Az azonos termékeket kínáló TakarékPont 2010 végén 23 takarékszövetkezet 358 fiókjából állt: ezt a hálózatot a tervek szerint az idén 30 takarékszövetkezetre és nagyjából 450 fiókra bővítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.