BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koncentrálódó privátbanki piac

A magyar privátbanki piacon további koncentrálódás jöhet az előttünk álló időszakban, ami átrendeződéssel is együtt jár – hangzott el a BloChamps Capital konferenciáján. Az adóparadicsomok háttérbe szorítására vonatkozó törekvés az egész világon jellemző lesz.

A privátbanki szektor Magyarországon is „válságállóbb” volt, mint más pénzügyi területek, hiszen még ha termék oldalról számos konfliktus is rázta meg a szektort korábban, az összteljesítmény mind hozam, mind vagyon szinten igen meggyőző – hangzott el a BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó által tegnap megrendezett, negyedik privátbanki konferencián. A tanácsadó cég várakozásai szerint a következő 1-2 évben további koncentrálódás megy végbe a hazai privátbanki piacon, miközben a verseny tovább nő, a vagyonos ügyfeleket kiemelten kezelő szereplők köre pedig kiegészül nem hagyományos privátbanki piaci szolgáltatókkal.

A szektor és az ügyfelek közös nyeresége lesz – hangzott el –, hogy fókuszba került a középtávú üzleti tervezésénél is a működési modell hatékonyabbá tétele, és érezhetően megnőttek az erőfeszítések az IT rendszerek fejlesztésének, a portfóliókezelő és CRM rendszerek privátbanki specifikus tovább fejlesztésének, a tanácsadói adminisztrációs terhek mérséklésének és a jelentések modernizálásának érdekében.

A pénzügyi tanácsadó cég szerint ugyanakkor a következő években csak visszafogott bővülés jöhet majd a privátbanki piacon: a szektor a következő 3-5 évben évi 3-6 százalékos bővülést produkálhat – kiugró években 5-8 százalékot –, amely ráadásul elsősorban hozamokból táplálkozik majd, érdemi friss tőkebeáramlás nélkül. Ennek megfelelően a szolgáltatóknak a következő egy évben is leginkább az ügyfélakvizíció marad a növekedés fő eszközeként.

A társaság prognózisa szerint hazánkból a vagyontranszfer, illetve befektetési földrajzi diverzifikáció mértéke havi átlagra vetítve enyhén emelkedik majd, bár a 2012 elejihez hasonló, egyszeri nagy kiáramlásra nem kell számítani. Az enyhén fokozódó mérték éves szinten 20-50 milliárd forint hatású lehet az eddig becsült 2-300 milliárd forinton felül, iránya pedig Ausztria, Németország, Svájc, Liechtenstein, Málta vagy a Benelux zóna.

A rendezvényen elhangzott: a világon fellelhető 90 ezer milliárd dollárra becsült likvid vagyon 20 százaléka van offshore környezetben, ami azt jelenti, hogy ennek az összegnek több, mint 84 százaléka után egyáltalán nem adóznak a tulajdonosok. Ennek megfelelően az adóparadicsomok felszámolásának, illetve az adótervezési központok korlátozásának hulláma tovább folytatódhat adóegyezményeken, adóamnesztiákon, illetve kényszerűen kivetett célzott adóterheken keresztül.

Költöznek a szlovák cégek
Az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma 2013 első félévében tovább nőtt, a Seychelle-szigetek iránt volt a legnagyobb érdeklődés – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs cég elemzéséből, amelyet tegnap juttattak el az MTI-hez. A Bisnode adatai szerint az év első hat hónapjában 120-szal emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma, és így már csaknem elérte a 3800-at. A múlt évhez képest viszont lassulni látszik a növekedési ütem, hiszen 2012-ben még 551-gyel nőtt az ilyen cégek száma Szlovákiában.

A szlovák cégek tulajdonosai 2013 első félévében a legtöbb új vállalatot a Seychelle-szigeteken, Panamában, az Egyesült Államokban és Belize-en jegyeztették be. Az aktuális adatok Milan Seliak, a Bisnode igazgatója szerint azt bizonyítják, hogy a szlovák vállalkozók adóoptimalizálási törekvései nem lanyhultak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.