BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már biztosan nem világelső a finn Nokia

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a Nokia, amely hiába figyelmezette előre tulajdonosait arra, hogy első negyedéves számai elmaradnak majd a várakozásoktól, így is újabb mélypontra zuhant a tegnapi gyorsjelentést követően. Részvényeinek jegyzése első ízben bukott 3 euró alá a helsinki kereskedésben, így a céget jelenleg már csak 11 milliárd euróra értékelik a befektetők. A társaság piaci kapitalizációja még egy évvel ezelőtt is bő duplája volt a mostaninak, a mindenkori csúcson, 2007 végén pedig a 100 milliárdot is meghaladta.

A részvényesek csalódottsága nem meglepő, a Nokia ugyanis hatalmas veszteséggel zárta 2012 első három hónapját. A cég árbevétele mindössze 7,35 milliárd euró volt, ez 29 százalékkal marad el az egy esztendővel korábbitól, de a ráfordítások ennél jóval kisebb mértékben csökkentek, így üzemi soron 1,34 milliárdos hiány volt, szemben a tavalyi 439 milliós profittal.

Még ijesztőbb a kép, ha a mobileladási tendenciákat nézzük: okostelefonból több mint 50, hagyományos készülékből pedig mintegy 20 százalékkal kevesebbet adott el a Nokia, mint 2011 hasonló időszakában. Mindez azt jelenti, hogy összesen 82,7 millió mobilt értékesítettek, e szerint szinte biztos, hogy a cég az első negyedévben volumenben is elvesztette globális vezető helyét.

A Nokia a kedvezőtlen trendek megállítása érdekében tavaly komoly átszervezésbe kezdett ugyan, ennek kedvező hatásai azonban még egy darabig biztosan nem mutatkoznak. A cég egyébként idén februárbanközölte, hogy komáromi egységükből Ázsiába telepíti az összeszerelést, emiatt a magyar leány 2300 alkalmazottjától válik meg. A cégnél korábban lapunknak azt mondták, hogy a maradék 1100 fős leépítés nagyobbik részét nyáron hajtják végre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.