BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: A bankok továbbra is óvatosak

Megállt a vállalati hitelkondíciók szigorodása, közölte a Magyar Nemzeti Bank. A hitelkínálati fordulathoz a kondíciók folyamatos és érdemi enyhülése szükséges.

A 2013 januárjában végzett hitelezési felmérés szerint 2012 utolsó negyedévében a vállalati hitelkondíciókban nem következett be további szigorodás. Bár tőke és likviditási helyzetük az enyhítés irányába hat, a negatív gazdasági és iparági kilátások miatt a bankok továbbra is óvatosak hitelezési politikájukban.

A 2013 januárjában végzett hitelezési felmérés eredményei alapján a vállalati szegmens hitelfeltételei 2012 utolsó negyedévében változatlanok maradtak, mely két ellentétes hatás eredőjének tudható be. Bár a bankok tőke és likviditási helyzete a feltételek enyhülésének irányába hatott, addig kockázati toleranciájuk, valamint a negatív gazdasági és iparági kilátások nem tették lehetővé azt – írja az MNB.

Előretekintve, a bankok véleménye szerint a feltételek enyhülésére lehet számítani, amire az elmúlt három évben egyszer volt példa. A hitelkondíciók enyhítését a likviditási helyzet és a jó ügyfelekért folytatott verseny támogathatja. Ahhoz azonban, hogy a vállalati szegmensben hitelkínálati fordulat következhessen be, a kondíciók folyamatos és érdemi enyhülésére van szükség.

A bankok a hosszú lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet mérséklődéséről, és ezzel párhuzamosan a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet folyamatos erősödéséről számoltak be. A szűk hitelkínálati korlátok ezek alapján az előbbi esetében kisebb, míg utóbbinál nagyobb problémát jelenthetnek.

A háztartási hitelek feltételei tovább enyhültek az időszak során, azonban a bankok válaszai alapján a hitelkeresletben nem érzékelhető élénkülés. A bankok előretekintve a háztartási hitelek, ezen belül is a lakáshitelek iránti kereslet növekedésére számítanak, ami az állami kamattámogatási program módosított feltételeinek tulajdonítható. A megnövekedett maximális hitelösszeg, az évente csökkenő mértékű támogatás átalakítása és az eladói nyilatkozattételi kötelezettség megszüntetése a kondíciók érdemi enyhülésének irányába mutat.

Az elemzést irányító Fábián Gergely, az MNB szenior elemzője jelezte, hogy a prognózis szerint 2014 végéig nem lehet fordulatra számítani a vállalati hitelezésben. Magyarázatként hozzátette: a bankok megkérdezésével készült felmérés azt rögzíti, hogy a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekcióra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban bekövetkezzen a fordulat.

A felmérés azt mutatja, hogy míg a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet folyamatosan erősödik, addig a hosszú lejáratúaknál csökkenő kereslet tapasztalható - tette hozzá.

A teljes hitelállományhoz viszonyítva a 90 napon túl nem teljesítő vállalati hitelek aránya 2012 utolsó negyedévében 19 százalékra csökkent a múlt év második, illetve harmadik negyedévi 20 százalék fölötti arányról. Ennek nyomán az MNB arra számít, hogy a portfolió javulása is növelheti a bankok kockázatvállalási hajlandóságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.