BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napon belüli átutalás - Érdemes sietni a banki megbízásokkal

Több mint két hónappal a napon belüli átutalás elindulását követően egyértelműen pozitív tapasztalatokról számoltak be a vállalatok. Az átutalások néhány órás teljesítése nemcsak Magyarországon, de európai szinten is előremutató banki változás, amelyre a gördülékeny átállást több éves fejlesztés tette lehetővé – közölte lapunkkal a K&H.

Mivel az uniós elvek szerint az euróban teljesített banki átutalások teljesítésének maximális időtartama egy nap, a más devizanemben történő utalások teljesítési határideje akár 4 nap is lehet, ezért a Magyarországon életbe lépett négy órás teljesítési rend mindenképpen jelentős előrelépés, nemcsak hazai, de európai szinten is.

"Tapasztalataink szerint az ügyfelek a különböző médiumokból és banki tájékoztatókon keresztül már előzetesen jól értesültek az új rendszer bevezetéséről, és a visszajelzések gyakorlatilag az első naptól kezdődően pozitívak. A gyorsabb, még aznap teljesített átutalási megbízások pedig nemcsak a vállalatok szempontjából kedvezőek, de remélhetően a gazdaság élénkítését is segítheti" – hangsúlyozta Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

A közlemény szerint mindenféle plusz költség nélkül elérhető szolgáltatás az ügyfelek részéről is igényelt ugyanakkor némi alkalmazkodást. Míg korábban az átutalási megbízások benyújtási határideje 18 óra volt, addig ez most - aznapi teljesítés esetén - banktól függően 15-16 órára módosult, ami a pénzügy feladatainak némi átszervezését igényli, hiszen a munkatársaknak ehhez alkalmazkodva kell megszervezni a munkafolyamatokat.

Az átutalási rendszer fejlesztése már eddig is számos technológiai változást indukált, a sornak azonban még koránt sincs vége, hiszen a banki és GIRO rendszer fejlesztését a továbbiakban ehhez alkalmazkodva a vállalatok pénzügyi és könyvelési rendszereinek megújulása kísérhet – vélekedik a pénzügyi szakember. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.