BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az OTP nyeresége

Jobb lett az OTP második negyedéves eredménye, mint várták, de most már a külföldi leánycégek is komolyan kivették a részüket a profitból. A következő időszakban az erős frank növelheti a kockázati költségeket.

Stabil az OTP Bank eredménye – közölte Bencsik László pénzügyi vezérigazgató-helyettes a társaság második negyedéves eredményét ismertető sajtótájékoztatón. A pénzügyi csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 45 milliárd forint lett ebben az időszakban, a bankadó hatásait is beszámítva pedig 37 milliárd forint lett a nyereség. Ez éves öszszevetésben 5 százalékos növekedést jelent, és valamivel felülmúlta az elemzők várakozásait is.

Igaz, a tőzsdei árfolyamon ez nem látszott, pénteken a bankpapír árfolyama 3 százalékot esett. A féléves eredmény, amely 89 milliárd forint lett, szintén nagyjából 5 százalékkal jobb a tavalyinál. Lényeges eltérés az előző évhez képest, hogy a profithoz ezúttal a külföldi leánycégek sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá. Bankadó nélkül számolva ők adták a nyereség több mint harmadát, a közteher hatásait is beszámítva pedig több mint 40 százalékát.

A magyarországi alaptevékenységnél (OTP Core) a féléves bevételek enyhén csökkentek, a kamateredmény viszont nőtt. A működési bevételre pedig kedvezően hatott, hogy a költségeket sikerült mintegy 4,4 milliárd forinttal csökkenteni. A második negyedévben volt már némi növekedés a fogyasztási hiteleknél, a jelzálogkölcsönök állománya viszont csak stagnált. A vállalati hitelportfólió éves szinten mindössze 1 százalékkal bővült, a második negyedévben pedig egy nagyobb ügyfél törlesztése miatt 3 százalékkal csökkent.

A hazai leánycégek közül a főleg autóhitelezésben érdekelt Merkantil csoport bankadó nélkül számolva az első fél évben 1,2 milliárd forintos eredményt ért el, az OTP Alapkezelő profitja pedig kevesebb mint a felére, alig 2 milliárd forintra csökkent a nyugdíjpénztári vagyonkezelés díjainak csökkenése miatt.

A külföldi leányok közül az orosz tovább brillírozott, az első negyedéves 7,7 milliárd forintos profit után a másodikban 9,3 milliárdot termelt, az első hathavi nyereség így több mint a háromszorosa lett a tavalyinak. Az alapbanki tevékenység bevételei kedvezően alakultak, a nettó kamatbevételek, a díj- és jutalékeredmények is javultak, a kamatmarzs is nőtt, miközben a működési költségeket sikerült a negyedév során csökkenteni. Ukrajnában is jól megy a szekér: az első féléves 6 milliárd forintos profit a hatszorosa lett a tavalyinak, a román leánycég pedig a tavalyi veszteség után az idei első hat hónapban nyereséget termelt. A romló makrogazdasági feltételek dacára javított a horvát érdekeltség is, és a szlovák leánybank is ismét pozitív eredményt ért el.

Bulgáriában ezzel szemben elmaradtak az eredmények a tavalyitól, a féléves profit 40 százalékkal lett kisebb a 2010-esnél. Szerbiában sem sikerül a leánybank gazdálkodásában érdemi fordulatot elérni, ráadásul a bankcsoporton belül ott a legrosszabb a hitelportfólió minősége is, a 90 napon túli késedelemben lévők aránya több mint 60 százalék. A magas kockázati költségek és a negatív működési eredmény miatt a szerb leánybank folyamatosan veszteséges, és szintén mínusszal zárta az első fél évet a montenegrói leány.

Ami a kilátásokat illeti, Bencsik elmondta: ha a svájci frank árfolyama továbbra is erős marad, az hatással lehet a bank kockázati költségeire elsősorban Magyarországon, de Romániában is, ahol kisebb mértékben ugyan, de szintén jelen van a svájcifrank-hitel. Emiatt várhatóan a portfóliók is romlanak a két országban. Emellett ha azokban az országokban, amelyekben az OTP jelen van, lassul a gazdasági növekedés, az szintén érintheti a társaságot. Az OTP tőkehelyzete azonban stabil, a tőkemegfelelési mutató csoportszinten 18 százalékos, a Tier 1 ráta pedig 15 százalék fölött volt a negyedév végén, ez az egyik legmagasabb Európában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.