BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt Európában a Visa

Magyarországon is egyre többet használják kártyáikat vásárlásra az ügyfelek

Európában 1000 milliárd euró fölé nőtt a Visa kártyával történő vásárlások értéke a tavaly szeptemberben végződött üzleti évben, ez 16 százalékos emelkedést jelent – közölte tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Joerg Metzelaers, a Visa Europe regionális vezetője. Az emelkedésnek köszönhetően az Európában elköltött pénz 12,5 százalékát Visa kártyával fizetik ki, ez a mutató tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt. A visás költések túlnyomó többségét, 70 százalékát betéti kártyával hajtották végre, ez a tranzakciók számát 19, a költéseket 20 százalékkal növelte. Az elmúlt üzleti évben Európában 9 százalékkal, 419 millió darabra nőtt a Visa kártyák száma, forgalmuk pedig 13 százalékkal, 1500 milliárd euróra emelkedett. A kártyás költések száma 17 százalékos növekedés után 20 milliárd euróra, a Visa által feldolgozott tranzakcióké pedig 30 százalékkal, 10 milliárdra emelkedett.

A bankkártyahasználat jelentős eszköz a feketegazdaság visszaszorításában – vélekedett Metzelaers, 10 százalékos forgalomnövekedés ugyanis általában 5 százalékos visszaesést jelent az illegális gazdaságban.

Metzelaers elmondta, a Visa Europe az utóbbi hat évben egymilliárd eurót fordított beruházásra, ebből 500 milliót a bankközi tranzakciókat feldolgozó rendszer fejlesztésére. A szisztéma 2010-ben 10 milliárd tranzakciót dolgozott fel, 30 százalékkal többet, mint az előző évben. A Visa Europe tervei szerint öt év múlva a rendszer már 19 milliárd euró értékű tranzakciót képes kezelni. További 500 milliárd eurót fektettek a csalások visszaszorítását is szolgáló modern, érintés nélküli és mobilfizetési, valamint az e-kereskedelmi rendszer fejlesztésére.

Ami a magyarországi fejleményeket illeti: itt 10 százalékkal, 68,5 millióra emelkedett a kártyás vásárlások száma, és az egy kártyára eső tranzakciók mennyisége is közel egytizedével emelkedett. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2010. június végén összesen 8,68 millió bankkártya volt forgalomban, ezeknek valamivel több mint 31 százalékán szerepelt Visa-logó. GIJ

A Visa Europe 2010-ben

- 1000 milliárd euró feletti fizetési forgalom

- 12,5 százalékos részesedés a költések alapján

- 879 millió euró bevétel

- 76 millió euró adózás előtti eredmény

- betéti kártyás vásárlási tranzakciók magas – 70 százalékos – aránya

- 12,5 százalékos részesedés a költések alapján

- 879 millió euró bevétel

- 76 millió euró adózás előtti eredmény

- betéti kártyás vásárlási tranzakciók magas – 70 százalékos – aránya-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.