BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási bankbotrány – A vezér már belebukott

Az angliai Barclays bank megígérte, hogy gyökerekig ható vizsgálatot indít a múltban általa követett hibás gyakorlat ügyében, miután a múlt héten 290 millió font összegű birság megfizetésére kötelezték, amiért manipulálni igyekezett a Libor bankközi kamatlábat.

A Barclany egyben bejelentette, hogy Marcus Agius, a bank elnöke lemond posztjáról, amelyet azonban betölt mindaddig, amíg nem biztosítják a rendezett utódlás kérdését. Agius csütörtökön a parlament pénzügyi bizottsága előtt válaszol a törvényhozók kérdéseire, előbb, szerdán, Bob Diamond, a cég vezérigazgatója áll a képviselők elé. A BBC News angol tévé szerint a Barclays azt is megígérte, hogy nyilvános jelentés készül az auditálók megállapításairól, továbbá a banki alkalmazottak részére új magatartási kódexet készítenek, s "záró toleranciát" tanúsít minden olyan jelenséggel szemben, amely árt a bank hírnevének.

A Handelsblatt, a német üzleti körök lapja hétfői számában azt írta, a kamatmanipuláció megrendítette a brit bankokat. A brit bankok felső vezetőit lemondási hullám veszélye fenyegeti. A jegybankokat normális körülmények között előkelő tartózkodásukról ismeri - emlékeztet a német  lap. Ám ezúttal Mervyn King, a Bank of England elnöke nem türtőztette magát, amikor arról van szó, hogy kifejezetten a pénzügyi ágazatban történtek miatt érzett dühét kell kifejeznie. "Úgy gondolom, mindenki megérti, hogy valami balul ütött ki a bankokkal, és ezért sürgősen kulturális váltásra van szükségünk."  A Handelsblatt szerint elemzők attól tartanak, hogy a (brit) pénzügyi ágazat a végén sok milliárdos összegű kártérítési követelésekkel szemesül majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.