BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit bukott az óriásbank és magával rántotta a piacot

A JP Morgan 2 milliárdos veszteséget szenvedett egy kudarcot vallott fedezeti tranzakció következményeként.

A JPMorgan, eszközállományát tekintve az Egyesült Államok legnagyobb bankja, legalább 2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el egy kudarcot vallott fedezeti tranzakció következményeként. A hír sokkolóan hatott az értékpapírokra és a bank, valamint elnök-vezérigazgatójának, Jamie Dimonnak a hírnevére. Dimon New Yorkban, helyi idő  szerint csütörtökön késő este kényszerült arra, hogy a sokkoló hírt a befektetőkkel közölje. A veszteségeket magunk okoztuk – hangoztatta egy sebtiben összehívott telefonkonferencián. Hallatlan hibákról, nemtörődömségről és hamis döntésekről beszélt. Dimon hozzátette, hogy jelenleg vizsgálják, hogyan történhetett meg a fatális tévedés – írja a Die Presse.

A bank főnöke kénytelen volt beismerni, hogy a helyzet még rosszabb is lehet. A JP Morgan mindazonáltal nem akar elhamarkodottan kiszállni az ügyletekből és ezzel még nagyobb veszteségeket megkockáztatni. Azt jósolta, hogy a bank veszteségért felelős részlege a folyó negyedben 800 millió dolláros veszteséget könyvel majd el. A vezérigazgató semmilyen részletet nem közölt az eset kapcsán.

A tőzsdezárás utáni kereskedelemben a bank részvényének értéke 6 százalékkal zuhant és más papírokat is magával rántott. . A tőzsdések egyébként nincsenek hozzászokva a JPMorgan ilyen kudarcaihoz. A New York-i bank ugyanis a legtöbbet kereső hitelintézet az Egyesült Államokban és az idei első negyedben közel 5,4 milliárd dollár volt a nyeresége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.