BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: Hosszú gondolkodás után választottam az OTP-t

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter tölti be az OTP Bank többségi tulajdonában lévő PortfoLion Zrt. vezérigazgatói posztját. "Ebben a pozícióban van leginkább lehetőségem a legnagyobb arányban és hatásfokkal azt tenni, aminek pillanatnyilag értelmét látom" - fogalmazott Oszkó Péter.

Oszkó Péter a blogján olvasók kérdésére válaszolva kifejtette, hogy miért fogadta el ezt a pozíciót.

„Több párhuzamos ajánlat közül választottam hosszú gondolkodás után ezt a lehetőséget, egyszerűen azért, mert pillanatnyilag ennek van a legtöbb értelme. Ebben a pozícióban van leginkább lehetőségem a legnagyobb arányban és hatásfokkal azt tenni, aminek pillanatnyilag értelmét látom, azaz a hazai vállalkozások fejlesztésével, tőkebefektetésekkel, a KKV-k kitörésével és növekedésével foglalkozni” – fogalmazott Oszkó Péter blogjában. „Itt van mód vélhetően a legnagyobb arányú tőkegyűjtésre és kihelyezésre, itt lehet a legnagyobb számú vállalkozással kapcsolatba kerülni és ebben vitathatatlanul komoly segítséget képes nyújtani az OTP csoport.”

A volt pénzügyminiszter elmondta, hogy a pozíció nem korlátozza saját szakmai álláspontját: „bármilyen intézményhez mennék dolgozni, természetesen figyelembe kéne vennem a szakmai álláspontom nyilvánosság előtti megfogalmazásakor az intézmény saját álláspontját és működését.”

„Az OTP-vel kötött megállapodásom során éppen arról győződtem meg, hogy még ilyen viszonyrendszerben is sokkal inkább megtarthatom a saját szakmai hangom és véleményem és kevéssé leszek korlátozva szakmai álláspontok megfogalmazásában, mint szinte bárhol máshol lennék”. Oszkó Péter hozzátette: több ajánlaton is gondolkodott.

A hozzászólók közt voltak olyanok, akik úgy vélekedtek, hogy Oszkó politikai tényezők hatására ment a PortfoLion-hoz. A volt pénzügyminiszter ezekre a kritikákra úgy reagált, hogy: „az elméletekhez képest az OTP-vel folytatott tárgyalásaim oly mértékben eltérően zajlottak, hogy azok alapján nem tudok mit kezdeni az aggályokkal és a beleképzelt politikai dimenziókkal. Már csak azért sem, mert nekem nincsenek “legádázabb politikai ellenfeleim”, még ha valaki esetleg annak is képzeli magát, miután én továbbra is kívülálló vagyok a politika világában.

Hozzátette: „soha nem voltak politikai ambícióim, s a miniszterséget sem ebből az okból, hanem szakmai feladatként vállaltam”.

„Meg kívántam védeni az elmúlt évben folytatott szakmai munkánk jó hírét - pláne, ha már Orbán Viktor is óvatlanul egyszer világbajnok teljesítménynek nevezte -, hiszen nekünk vagy nekem lényegében csak ez maradt a kormányzásból.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.