BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Példa nélküli a magyar beavatkozás" - Ekkora mínuszt vár az Erste

Az osztrák bankcsoport, az Erste Bank 800 milliós veszteségre számít 2011-ben, többek között az euróövezeti adósságválsághoz, illetve a magyarországi devizatörlesztésekhez kapcsolódó leírások miatt - közölte a bank hétfőn.

Az osztrák pénzintézet közleménye szerint leírja az adózás előtt 312 millió eurót kitevő, teljes Magyarországgal kapcsolatos goodwillt, illetve 450 millió eurót különít el a további magyarországi kockázatok fedezetéül. Az Erste a kockázatok között említi "a példa nélküli kormányzati intervenciót a magyar bankpiacon", a nem teljesítő hitelek arányának növekedését, illetve az eszközminőség romlását.

„Jelentősen csökkentek az elmúlt hetekben a reményeink, hogy Európa problémái megoldásra találnak. Feltételezésünk szerint ez a halogatás hatással lesz a kelet-közép-európai régió reálgazdaságára is. Annak érdekében, hogy felkészítsük az Erste Groupot az elhúzódó válságra, radikális döntéseket hoztunk a mérlegünkkel kapcsolatban” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a társaság 2011. október 10-i igazgatósági ülést követően.

„A mai napon meghozott intézkedések nyomán a 2011. első kilenc hónapjában keletkezett 700 millió euró nyereség veszteséggé alakul át. Azonban lépéseink mindegyike csak egyszeri hatást fejt ki, miközben felkészíti a pénzintézetet a nehézségekre. A mostani viharos időkben létfontosságú sikertényezőnek számító core Tier 1-es alaptőkerátánkat és szilárd likviditási pozíciónkat nem érintik az említett intézkedések. Robosztus üzemi nyereségünknek köszönhetően core Tier 1-es alaptőkerátánk az idei esztendő végén változatlan szinten áll majd a 2010. év végi értékkel összehasonlítva” – nyilatkozta Andreas Treichl.

Az Erste Group igazgatósága úgy határozott, hogy megkezdődik az Erste Bank Hungary felkészítése arra, hogy a bank újrapozícionálás után a pénzintézet ellenállóbbá váljon a magyar gazdaságpolitikai kockázatoknak. A CDS-állomány és az euró övezet perifériájához kapcsolódó kitettség proaktív, folytatólagos visszavágása azért történik, hogy enyhüljön az ideiglenes nyomás a bevételi oldal volatilitásán – olvasható a cég közleményében.

A magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste Group igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét. Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére.

Habár a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungarynél várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására.

A jövőben az Erste Bank Hungary helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít. Az Erste Bank Hungary felmondta a hitelközvetítői szerződéseket, és jelentősen javítani szándékozik az ügyfélkiszolgálás minőségén a meglévő fiókhálózatban. A változások következtében a piaci részesedés rövid távú csökkenése előfordulhat, de a lépések idővel lecsökkentik az anyavállalati finanszírozásra való támaszkodást, minimalizálva az az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.