BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Pénzt loptak a banktól" - Putyinig érhet a Bank of Moscow ügy

Politikai kockázatok és elszámolási nehézségek húzódnak meg az Oroszország ötödik legnagyobb bankjánál, a Bank of Moscow-nál keletkezett problémák mögött, amelyek miatt több mint 14 milliárd dollár értékű mentőcsomagra szorult a cég.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy a Moszkvai Bank Jurij Luzskov volt moszkvai polgármester idején volt a főváros tőkebefektetési eszköze. Luzskov 18 éves uralma alatt vált a felesége, Jelena Baturina Oroszország leggazdagabb asszonyává, 2,9 milliárd dollárnyi vagyonát a főváros építkezéseivel kapcsolatos üzleteinek köszönheti. Luzskov korábban a Vlagyimir Putyin miniszterelnök vezette Egyesült Oroszország Párt tagja volt, de tavaly ősszel kiesett a Kreml kegyeiből, amikor azt javasolta, hogy Dmitrij Medvegyev elnöknél erősebb és határozottabb vezetőre van szükség. Putyin emiatt megvonta tőle a bizalmat és elbocsájtotta állásából.

Idén februárban az állalmi ellenőrzés alatt álló VTB bank az új moszkvai kormányzattól megvásárolta a Bank of Moscow 48,46 százalékát és 100 milliárd rubeles tőkeinjekciójának köszönhetően már a Bank of Moscow több mint 75 százalékát birtokolja. Ezzel a VTB tulajdonosként jogosult az állami segítség igénylésére, a Bank of Moscow meg is kapta az orosz jegybanktól a 295 milliárd rubel összegű hitelt.

"A központi bank valószínűleg szemet huny a bankban uralkodó állapotok felett, mert a cég kapcsolatban áll az Egyesült Oroszország Párttal - közölte egy befektetési vállalat elemzője a RIA Novosztyival. A szakértő szerint azért csak most derült ki, hogy meglopták a bankot, mert csak a felvásárlás teszi lehetővé a teljes portfólióvizsgálatot. A problémás hitelek Borogyinhoz, Luzskovhoz és Baturinához köthetőek és ezek a gondok csak akkor kerültek felszínre, amikor az érintettek elveszítették pozícióikat a cégben – vélekedett a szakember.

A revizori kamara, amely jelenleg a Bank of Moscow-nál vizsgálódik, közölte, hogy a rossz kölcsönök összege mintegy 300 milliárd rubel, míg a VTB felügyelő bizottsága tagja, Szergej Dubinyin szerint csak 60 milliárd rubelnyi hiány mutatkozik a bank eszközeiben. Az Uralsib és az Alfabank elemzői kételkednek az összeg valóságosságában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.