BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokan aggódnak az online fizetés miatt

Az internethasználók rendkívül aggályosnak ítélik a kiberbiztonság helyzetét: a legújabb Eurobarométer-felmérés tanúsága szerint a válaszadók 89 százaléka tartózkodik attól, hogy személyes adatait az interneten közölje, csaknem háromnegyedük véleménye szerint pedig az elmúlt évben megnőtt az esélye annak, hogy számítástechnikai bűnözés áldozatává váljunk.

A Biztosítási Szemlében idézett adatok szerint az európai internethasználók 12 százaléka volt már online csalás szenvedő alanya, 8 százalékuk személyazonosság-lopás áldozatául esett. „Ahogyan egyre több ember aknázza ki az internetben rejlő lehetőségeket, és élvezi a digitális gazdaság előnyeit, nem véletlen, hogy a személyes adatok és az online fizetési műveletek biztonsága az egyik legaggályosabb kérdéssé vált mindannyiunk számára. Sokkal inkább meglepő azonban, hogy csupán az európaiak fele védekezik konkrét lépésekkel a számítástechnikai bűnözés ellen” – nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

A közel 27 ezer unióbeli ember megkérdezésével készült felmérésből az is kitűnik, hogy szoros összefüggés van a kiberbűnözés veszélyeiről szóló tájékoztatás, illetve az emberek internettel kapcsolatos bizalma között. A megkérdezettek 53 százaléka állította, hogy online vásárol árucikkeket és szolgáltatásokat. Ebben a körben a magyarok elég gyengén, mindössze 22 százalékkal szerepeltek.

A közösségi oldalak látogatását a válaszolók 52 százaléka jelölte meg, itt a magyarok az átlagnál jobban állnak 64 százalékkal. Az interneten uniós átlagban 48 százalékban bankolnak, Magyarországon szűk egyötöd válaszolt igennel erre a kérdésre. A netezők 29 százaléka nem mer az interneten online banki műveletet végezni vagy vásárolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.