BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb stresszteszt elé néznek az uniós bankok

Az uniós bankoknak tőkemegfelelési mutatójukat 5 százalék felett kell megőrizniük, hogy átmenjenek azon a - kétéves recessziót imitáló - stresszteszten, amelyet az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) készít elő az adófizetők megnyugtatására, és az európai bankágazat iránti bizalom további erősítésére.

Az EBA pénteken 90 európai bankot nevezett meg, amelyeknek a stressztesztet el kell végezniük. A résztvevő 90 pénzintézet az EU bankpiacának mintegy 65 százalékát fedi le. Ez a kör nagyjából a tavalyi tesztben résztvevő bankokat öleli fel, akkor a résztvevők száma 91 volt.

 Tavaly a két vizsgált magyar bank, az OTP Bank és az FHB Jelzálogbank magasan az elvárt szint felett teljesített, az OTP a második lett az európai rangsorban.

A vizsgálat azt hivatott eldönteni, hogy hány banknak kell tőkét emelnie, vagyonából eladnia, illetve hitelállományát csökkentenie ahhoz, hogy kibírjon egy erős gazdasági ellenszelet.

A Tier1 tőkemegfelelési mutatóra a vizsgálatban megállapított 5 százalék összevethető azzal a "szigorral", amelyet az amerikai bankoknál alkalmaztak tavalyi stressz-tesztjüknél. Az amerikai vizsgálat eredményét az érintett bankok a múlt hónapban tudták meg, de azt nyilvánosan nem közölték. A jól teljesítő bankoknak osztalékemelést, illetve részvény-visszavásárlásokat engedélyeztek.

Azoknak az európai bankoknak, amelyek esetlegesen elbuknak a mostani teszten, vagy azt éppen csak teljesítik, saját nemzeti bankfelügyeletükkel együttműködve kell a fennálló problémát orvosolniuk. A mostani európai stressz-teszt - amelynek eredményét júniusban teszik közzé - immár a harmadik a pénzügyi válság kezdete óta.

Tavaly kevésbé volt szigorú a teszt: egy bizonyos bank akkor "bukott meg" a vizsgán, ha 6 százalékos átlagos Tier1 tőkemegfelelést a feltételezett körülmények között nem tudott teljesíteni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.