BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tart a diákszámla-szezon - Melyik bank mit kínál?

A következő napokban várhatóan megugrik a diákszámla-igénylések száma a hazai bankoknál, hiszen a felsőoktatásban tanulóknak mára gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált szolgáltatót választaniuk. A hitelintézetek pedig jól bánnak a fiatal ügyfelekkel: az elektronikus csatornákat használó diákoknak alig kell költségekkel számolniuk.

Ismét tart a diákszámla-nyitás szezonja a hazai hitelintézeteknél: a beiratkozási időszakban ugyanis megugrik azoknak a diákoknak a száma is, akik folyószámlát nyitnak valamelyik szolgáltatónál. A diákszámlák - amellett, hogy használatuk mára gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált a célcsoport számára is - igen vonzó konstrukciók a hagyományos lakossági folyószámlákhoz viszonyítva: egy sor alapvető szolgáltatás ingyen, vagy díjmentesen jár az érintett ügyfélkörnek, főként akkor, ha a tanuló, illetve hallgató az interneten intézi a pénzügyeit.

A diákszámlákat, illetve számlacsomagokat legfeljebb tanulmányaik teljes befejezéséig igényelhetik az érintettek: viszont a felső életkori határ bankonként és csomagonként igen eltérő, lehet 24, de akár 28 év is. A bankok által adott kedvezmények nem túlságosan sokrétűek, egy jól körülhatárolható vonalon mozognak. A nagyobb hitelintézetek diákokra szabott folyószámla-csomagjainak alapvető eleme a díjmentes, vagy igen olcsón nyújtott havi számlavezetés, az ingyenes internetbank-használat, és a kedvezményes tranzakciós díjak melletti átutalás. Ehhez több helyen jár még bónuszként egy - többnyire elektronikus, nem dombornyomott - kártya, és havonta egy-két ingyenes készpénzfelvétel belföldi ATM-ből. A papír alapú, illetve idegen bankba történő utalásoknál ugyanakkor nem sokkal olcsóbbak a díjak, mint a normál bankszámláknál, igaz, ezeket a szolgáltatásokat az érintett korosztály már nem is sűrűn használja.

A kedvezményes díjakat persze nem pusztán a célcsoport viszonylag szűkös fizetőképessége, illetve hajlandósága indokolja. A diákok többsége ugyanis tanulmányai végeztével nem vált szolgáltatót, amit a magyar lakosságra általában is jellemző pénzügyi rugalmatlanság mellett a bankszámlaszám-hordozhatóság hiánya is magyaráz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok néhány év elteltével viszonylag magas keresetű és így jó hasznot hozó ügyfelekké válhatnak.

A kedvező díjszabás persze szól annak is, hogy a diákok nagy része még nem szolgáltatásként, hanem elkerülhetetlen költségként gondol a bankszámla-vezetésre, így ettől a rétegtől még magasabb szolgáltatási színvonal biztosításáért cserébe sem lehet nagyobb összegeket számlavezetésre elkérni. A célcsoport nagysága sem elhanyagolható a pénzügyi szolgáltatók szempontjából: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-ben 361 ezren iratkoztak be valamilyen felsőoktatási intézménybe, a fiatalabb korosztályoknak szóló számlakonstrukcióknál pedig még nagyobb a potenciális igénylők száma.

A diákok bankválasztási szokásai ugyanakkor nem túlságosan összetettek. Ugyanakkor számukra is fontos szempont, hogy a bankfiók közel legyen, és hogy havi egy-két alkalommal díjmentesen készpénzhez jussanak, emellett a bankszámla nyitásának minél kevesebb járulékos költsége legyen, ha van egyáltalán.

Az idén áprilisban bevezetett THM-plafonnak köszönhetően a hitelek árazása kedvezőbb lett, az egyes hiteltermékek könnyebben összehasonlíthatóak. A kiszámíthatóbb hitelfelvételi környezet is élénkítheti a fogyasztási hitelek piacát – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.