BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több fronton indult támadás az óriásbankok ellen

A New York-i főügyész polgári pert indított a Credit Suisse Group AG ellen, mert a gyanú szerint a Residential Mortgage backed Securities (RMBS) értékpapírok 2006-2007 között történt eladásánál félrevezető adatokat közölt - jelenti a The Wall Street Journal.

A befektetőket a későbbi pénzügyi válság során összesen kereken 11,2 milliárd dollár összegű veszteség érte. Eric Schneiderman főügyész jelezte, hogy a 11,2 milliárd összegű veszteség visszatérítésére törekszik. A befektetők annak idején 98,3 milliárd dollár értékben vásároltak ilyen értékpapírokat, amelyeket a svájci pénzintézet szponzorált, illetve értük szavatosságot vállalt. A WSJ szerint a Credit Suisse visszautasította a New York-i főügyész vádját, azt állítva, hogy Schneiderman "magánperekből származó alaptalan állításokkal" hozakodott elő.

A svájci pénzintézet közleménye szerint a kereset "pontatlan és eltúlzott számot" közölt a befektetők kárairól, a bank szerint ugyanis a tényleges veszteség csak az említett 11 milliárd dollár fele – véli a Credit Suisse vezetése a lapnak nyilatkozó informátorok szerint.

Schneiderman október elején már panaszt emelt a legnagyobb amerikai pénzintézet, a JP Morgan Chase ellen. Abban az ügyben a felhalmozódott veszteségek összegét 22,5 milliárd dollárra tette. "A Credit Suisse ellen emelt panasz további fontos lépés arra irányuló erőfeszítéseinkben, hogy felelősségre vonjuk a pénzintézeteket mulasztásaikért, amelyek csaknem egy évszázad óta a legsúlyosabb pénzügyi válság előidézéséhez vezettek" - hangoztatta a New York-i főügyész.

A válság felelőseinek elszámoltatására létrehozott munkacsoport, amely többek között az amerikai pénzügyi felügyeletet és a New York-i államügyészi hivatalt is magába foglalja, a múlt héten 400 millió dollárnyi kártérítésről kötött megállapodást a JP Morgannel és a Credit Suisse-szel. Egyik bank sem ismerte el a károkozást, ugyanakkor a svájci cég 120, amerikai riválisa 280 millió dollárt tette le az asztalra.

A bankok elleni harc egyébként két fronton folyik, hiszen a pénzügyi felügyelet a szövetségi értékpapírpiacot szabályozó törvényekre alapoz, míg New York állam az ennél erősebb Martin törvényre hagyatkozhat – utóbbi kimondja, hogy a hatóságoknak nem kell bizonyítaniuk a károkozás szándékát ahhoz, hogy megnyerjenek egy ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.