BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömegével zárhatnak be a bankfiókok a különadó miatt

A különadók mellett a szakemberek igazán azt tartják agasztónak a pénzügyi szektorban, hogy a magánkasszák „felszámolása” miatt több száz milliárd forint banki forrás tűnik el. A tavalyi 49 fióknál idén sokkal több zárhat be.

A hitelintézetekkel kapcsolatban az előző évben bevezetett szabályozási szigorítás 50-60 milliárd profit kiesését okozta, de a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítése is belekerülhet 15-20 milliárd forintba. Aggasztónak azonban a szakemberek igazán azt tartják, hogy a magánkasszák „felszámolása” miatt 420 milliárd forint banki forrás is eltűnik (ennyit tartottak a pénztárak a bankoknál például betétek, befektetési jegyek formájában). Ilyen körülmények között arra számítanak, hogy a tavalyi 49 fióknál idén sokkal több zárhat be - írta a Napi Gazdaság.

A felügyeleti adatokból és a banki nyilatkozatokból is látszik, hogy a hitelintézetek igyekeznek költségmegtakarítással, a hatékonyság növelésével javítani jövedelmi helyzetüket. Ezek a lehetőségek azonban már meglehetősen végesek. A tavalyi adatok alapján ráadásul a létszámhatékonyság igazán kizárólag a takarékszövetkezeteknél javult. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy a nagy és a középbankok mérlegfőösszege is csökkent a 2009-eshez képest.

A nagybankok ezzel együtt tartották magukat, több munkatársuktól váltak meg, mint amennyit a tevékenységük szűkülése elméletben indokolt volna (a válság előtti időkhöz viszonyítva azért nem ennyire jó a helyzet).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.