BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb bank fizethet óriási összeget a Libor-botrány miatt

Az UBS AG svájci bank közel áll ahhoz, hogy egyezségre jusson az amerikai és a brit hatóságokkal, és várhatólag több mint 450 millió dollárt fizet azért, mert egyes alkalmazottai részt vettek a bankközi kamat, a Libor manipulálásában – írja a New York Times.

Az UBS szóvivője azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy tárgyalásban állnak az amerikai és a brit hatóságokkal és a svájci bank teljes mértékben együttműködik a szabályozó és a bűntető hatóságokkal, de további részleteket nem közölt. "Mivel jelenleg tárgyalásban állunk az érintett hatóságokkal, további megjegyzést az ügyhöz nem fűzhetünk" - hangoztatta Karina Byrne, az UBS szóvivője.

Az amerikai Commodity Futures Trading Commission, valamint a washingtoni igazságügyi minisztérium és a brit Financial Services Authority sem kommentálta a NYT értesülését, amely meg nem nevezett tisztségviselőket idézett. Az informátorok szerint legalább 450 millió dollárt fizethet a pénzintézet. Ezzel az UBS csatlakozik a brit Barclayshoz, amely júniusban elsőként volt kénytelen bírsággal szembesülni a Libor-botrány kapcsán. A bank 450 millió dollárt fizetett és elnöke, valamint vezérigazgatója is távozni kényszerült. Az ügy eredményeként London kivette a brit bankszövetség hatásköréből a Libor meghatározásának jogát és azt a pénzügyi felügyelethez rendelte.

Az említetteken kívül az HSBC, a Citigroup és a JP Morgan is a nyomózóhatóságok látókörébe került. Egyelőre nem tudni, hogy a várhatóan egy-másfél hónapon belül lezáruló döntést kizárólag az amerikai hatóság hozza-e meg. Az összesen egy tucat bank ellen a brit és amerikai pénzügyi felügyelet mellett svájci, kanadai és ázsiai vizsgálatok is zajlanak. A hatóságok közös megállapodást szeretnének elérni, de az intézmények nem haladnak egyforma ütemben a vizsgálatokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.