BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várt fölötti az OTP-profit

Az első negyedévben a tavalyinál kisebb adózott eredményről számolt be az OTP Bank, az adózás előtti profit viszont emelkedett. A romló portfóliókról és a csökkenő nettó eredményről a gyenge forint is tehet

A várakozásoknál jobb első negyedéves eredményeket tett közzé tegnap az OTP Bank tőzsdei gyorsjelentésében. „Az első negyedéves számviteli eredmény 11,2 milliárd forint volt, mivel az egész éves bankadót az első negyedévben számoltuk el” - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. Ezt és más kisebb egyedi tételeket nem számítva 40,7 milliárd forint volt a korrigált eredmény, ami negyedéves összevetésben 55 százalékos növekedést, éves szinten viszont 7 százalékos visszaesést jelent. Az eredményt jelentősen rontotta, hogy a társasági adó – főleg a forint árfolyamának gyengülése miatt – 17,2 milliárd forintra nőtt.

A konszolidált adózás előtti eredmény éves összevetésben 7 százalékkal 57,5 milliárd forintra nőtt, mivel a költségek csökkentek. A magyarországi operációkat tömörítő OTP Core-nál is javult az adózás előtti eredmény annak ellenére is, hogy a bevételek csökkentek, miután az állományok zsugorodtak, és az alapkamat csökkenése miatt a marzsok is szűkülnek. Az árfolyamgát miatt kieső kamatbevételt technikailag az első negyedévben számolja el az OTP, ez szintén rontotta az eredményt.

Csoport szinten a tőkearányos megtérülés csökkent a banknál, de még mindig 10,8 százalékos, a visszaesésnek az is az oka, hogy nőtt a tőke. A nettó kamatmarzs csoport szinten stabil, de ez főleg az orosz leány érdeme, amely nélkül csökkent volna a marzs. A külföldi leányok közül a bolgár bank lett a legprofitábilisabb, de az OTP-nél azt gondolják, hosszú távon az orosz érdekeltség visszaveszi a most elveszített vezető helyet.

Akvizíciós tervek a láthatáron

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az InfoRádió műsorában már hétfőn arról beszélt, hogy az OTP fontolgatja Magyarországról kivonuló versenytársainak a megvásárlását. „Van, ahol már ajánlatot tettünk, nem kötelező, de írásos ajánlatot. Van, ahol az utolsó tárgyalásos fázisban vagyunk” – fejtette ki a bankár.

Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Bencsik László sem említett konkrét bankneveket, de elismerte: az OTP szeretne növekedni, és mind vállalati, mind lakossági fókuszú bank megvásárlása érdekelheti. Ha Magyarországon növekedni szeretnének, alaposan meg kell fontolniuk akvizíciókat is.

Külföldön elsősorban ott keresik aktívan a lehetőségeket, ahol kicsi a részesedésük.

Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Bencsik László sem említett konkrét bankneveket, de elismerte: az OTP szeretne növekedni, és mind vállalati, mind lakossági fókuszú bank megvásárlása érdekelheti. Ha Magyarországon növekedni szeretnének, alaposan meg kell fontolniuk akvizíciókat is.

Külföldön elsősorban ott keresik aktívan a lehetőségeket, ahol kicsi a részesedésük.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.