BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vészesen zuhan a legnagyobb euróövezeti bank nyeresége

Kis híján veszteséges lett a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező spanyol Banco Santander a második negyedévben. A mérlegfőösszeget tekintve az euróövezet legnagyobb bankjának számító pénzintézet adózott eredménye 93 százalékkal csökkent április–június között 100 millió euróra az egy évvel korábbi 1,4 milliárdról, miután szinte az összes profitját félre kellett tennie a késedelmes ingatlanhitelek fedezetére. A nem fizető hitelek aránya a banknál 3,98-ról 4,11 százalékra emelkedett.

Mindemellett a Santander belföldi versenytársaival ellentétben kevésbé szenvedte meg a spanyolországi ingatlanválságot, mivel külföldi érdekeltségeinél – Brazíliában, Mexikóban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában – sokkal diverzifikáltabb a portfóliója, mint otthon. A bankcsoport profitjának fele Latin-Amerikából származik.

Mindez tovább erősítheti a spanyol válság terjedése miatti félelmeket annál is inkább, mivel a hét elején kiderült: az ország több autonóm tartománya válhat fizetésképtelenné, kisegítésük pedig a központi kormányzatot sodorhatja csődközeli helyzetbe. Londoni elemzők szinte már biztosra is veszik, hogy Spanyolország több száz milliárd eurós pénzügyi segítségért folyamodik a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), miután piaci finanszírozásának költségei immár fenntarthatatlan szintekhez közelítenek. A JP Morgan egyenesen 280 milliárd eurós hitelkeretről beszélt, igaz, az Európai Központi Bank elnökének tegnapi, a pénzcsap újbóli beindításáról szóló közlése némileg megnyugtatta a piaci kedélyeket. Az IMF szintén igyekszik csökkenteni a félelmeket. Washingtonban mindamellett közölték: életbe vágó, hogy Madrid véghez vigye a nemrég elfogadott egyenlegjavító intézkedéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.