BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vizsgálódik a Fitch - Mi lesz a magyar Volksbankkal?

Negatívra rontotta a Fitch Ratings a szlovák Volksbank Slovensko a.s hosszú távú BBB+, rövid távon pedig F2-es besorolását. Az indok: az új, orosz tulajdonos sokkal rosszabb besorolással rendelkezik, mint az eladó osztrák Volksbank. Ha a Fitch konzekvens, a magyar leányvállalat besorolása is romolhat.

Július 14-én egyezett meg az osztrák Volksbanken AG az orosz Szberbankkal a nemzetközi leányvállalatokat igazgató Volksbank International (VBI) eladásáról. Utóbbi holding kilenc országban, köztük Magyarországon fogja össze az osztrák bank kirendeltségeit leányvállalatokon keresztül. A szlovák leányban a VBI 93 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A Fitch indoklása szerint az új tulajdonos nem fogja tudni hasonló mértékben támogatni szlovák leányvállalatát, mint elődje. Ennek köszönhetően elemzők arra számítanak, hogy a Fitch "BBB-" hosszú távú besorolást ad majd a szlovák cégnek, annak ellenére is, hogy a hitelintézet betétesein és nem külföldi anyacégén keresztül jut pénzhez. Az osztrák Volksbanken AG besorolása ugyanis kedvező (A), a VBI-t év végéig átvevő új tulajdonos, a Szberbank megítélése viszont jóval rosszabb - BBB-.

A bejelentés fényében viszont jó kérdés, mi lesz a Volksbank International magyarországi leányvállalatával, a Magyarországi Volksbank Zrt.-vel, mely hasonló cipőben jár a tulajdonosi kör terén, mint szlovák társa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.