BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordokat döntött a magyarországi áramtőzsde

Bővülés Új termékkel jelentkezett a HUPX Zrt. és már továbbiak bevezetését is fontolgatja

Már eddig is több rekordot megdöntött a magyarországi szervezett villamos-energia piac, a HUPX, de vezetése új termékek bevezetésével és a szolgáltatások további javításával dolgozik további tagok bevonásán és a forgalom növelésén. „Egy ország áramfelhasználásának jellemzően 15 százaléka fordul meg az áramtőzsdéjén, nálunk már 20 százalék körüli az arány, de áprilisban elértük a 35 százalékot is a másnapi és a határidős kereskedésben” – mondta újságírók előtt Balázs László, a tőzsdecég vezérigazgatója. Általában a hajnali órákban magasabb a Szlovákia felé irányuló exportunk, a nap további részében pedig az import az erősebb.

A múlt héttől már heti kereskedés is folyik a HUPX-en. Mindig a következő négy hétre lehet előre ügyleteket kötni zsinór (folyamatosan azonos mennyiségű) villamos energiára. Istvánffy György üzemeltetési és üzletfejlesztési vezető tájékoztatása szerint már az első, csütörtöki kereskedési napon is volt kötés, nem is véletlenül, hiszen a termék bevezetésére a tagok kérésére került sor. Szintén a tagok kezdeményezésére a HUPX további, kisebb termékek bevezetését is vizsgálja. Elképzelhető, hogy idővel lehet majd havi termékkel akár a hónap közepén is lehessen kereskedni, de szó van határidős napi termékről, és munkanapokhoz köthető heti termékről is.

A három éve indult HUPX-nak ma 49 tagja van a másnapi kereskedésben (köztük számos pénzintézet, ipari nagyfogyasztó és áramkereskedő), a határidősben pedig ennek körülbelül a fele. Utóbbiak körét a következő három évben legalább 15-tel növelné a tőzsde vezetése. Az eddigi tapasztalatok szerint az újonnan belépők a már meglévőket is aktívabb kereskedésre ösztönzik. A forgalom pezsdítését segíti a HUPX erős klíringházi együttműködése, ami nem csak a fizikai beszerzést segíti, hanem a kockázatkezelést is. További élénkülést várható saját két platformja és leánycége, a CEEGEX gáztőzsde két platformja termékeinek integrálásától.

Az eddigi és a tervezett fejlesztések költségei persze még jelentkeznek az idén is. Emiatt a három év után az idén először – bő 700 millió forint körüli árbevétel mellett – nullszaldós tőzsdecég várhatóan az idén is nulla körüli eredményt mutat majd fel.

A Világgazdaság kérdésére Balázs László elmondta: az ország jelenlegi határkeresztező kapacitásai elégségesek a tőzsdéhez kapcsolódó kereskedés kielégítésére. A Mavir főként Szlovákia és Szlovénia felé készül újabb kapacitás-bővítésre.

Folytatódik a piac-összekapcsolás

A HUPX – részben az uniós célkitűzések teljesítéseként is – tavaly ősszel összekapcsolta árampiacát a csehországival és a szlovákiaival. Ennek köszönhetően megnőtt a másnapi piaci forgalma, a három érintett tőzsde árai közelítettek egymáséihoz, és esett a hazai és a németországi áramárak közötti különbség. Kisebb lett a jegyzések ingadozása is, a HUPX-en bonyolított forgalom pedig néhányszor lekörözte a bécsi tőzsdéét. 2014-re várható a lengyelországi és a romániai tőzsdékkel való együttműködés beindítása, a végső cél az összes európai árampiac összekapcsolása.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.