BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres év az MKB Pénztáraknál

Helyzetkép Az egészségpénztár meglepően gyorsan növekedett – mondja Lehoczky László, az MKB Pénztárak ügyvezetője

– Milyen volt az idei év a pénztárak számára?

– Az MKB Pénztárak sikeres évet zárnak 2012-ben. A magánnyugdíjpénztárunkból viszonylag kevesen léptek vissza az állami rendszerben, a megszűnő többi pénztárból pedig nagyjából ugyanannyi pénztártag érkezett hozzánk, mint amennyi a visszalépés miatt távozott. Tehát változatlanul 3300 tagunk van.

– Meddig fog működni az önök magánnyugdíjpénztára?

– A magánnyugdíjpénztár hosszú távú terve 2012-ben lejárt, így a jogszabályoknak megfelelően újat kellett készítenünk. A meglévő bizonytalanságok miatt most csak a jogszabály szerinti minimum időszakra, öt évre állítottunk össze tervet, de számunkra is nagy öröm volt azt konstatálni, hogy a magánágunk finanszírozása 2017 végéig a meglévő tartalékokból biztosítható. Persze, ehhez az is kell, hogy a tagjaink támogassák a működést adománnyal, illetve fizessék a minimális tagdíjat.

– Ezeknek mekkora az összege?

– Azzal számoltunk, hogy egy évben körülbelül 19 millió forintot remélhetünk a 3300 fős tagságtól, ez évente körülbelül 6 ezer forint/fő. Úgy gondolom, ez nem teljesen irreális. A félévi közgyűlés után hirdettük meg a programot, azóta közel 5 millió forint jött be adomány címén. Jövőre, amikor ez már általánosabban ismert lesz, több pénz folyik majd be, de ha mégsem, a számításaink szerint a tartalékaink akkor is elegendőek lesznek 2016 végéig.

– A hozamok milyenek lettek az idén?

– Az idén jó hozamok elé nézünk. A jogszabályok szerint persze pillanatnyilag nem árulhatom el, hogyan állnak pontosan most a hozamok. Mivel azonban a pénztárunk magán- és önkéntes ága is elszámoló egységes nyilvántartási rendszerben működik, bárki bármelyik napon kiszámolhatja magának, hogy éppen milyenek a hozamai. Egyelőre úgy látszik, magasan az infláció fölöttiek lesznek az idei értékek.

– Az önkéntes nyugdíjpénztár működés szempontjából hogy áll?

– Az önkéntes nyugdíjpénztárról is elmondható, hogy a korábban felhalmozott megtakarítások hosszú távra biztosítják az intézmény stabilitását. Azt is jelentős eredménynek tartom, hogy pozitívan tudtunk gazdálkodni 2012-ben – ha megnézem a szektor adatait, ez mindenképpen megnyugtató. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál sem egyszerű a helyzet, hiszen a szektornak olyan cafeteria­elemekkel kell versenyeznie, amelyek prompt felhasználhatók, és ez nem kis feladat. Az elmúlt időszakban ezt a versenyt nem is sikerült teljes mértékben megnyerni, és ennek hosszú távon nem mindenben pozitív kihatásai lehetnek. Most az lenne a fontos feladat, hogy a fiatal középkorosztályt, a 35–45 éveseket sikerrel szólítsuk meg, hogy ők is kezdjenek el takarékoskodni az önkéntes nyugdíjpénztárakba a lehetőségeikhez képest. Legalább 20-25 év előtakarékosság szükséges ahhoz, hogy megfelelő összegű tartalékkal rendelkezzenek a nyugdíjas évekre.

– Az MKB-nál is tapasztalható a taglétszám, illetve a tagdíjbevételek csökkenése?

– Igen, a taglétszám is csökken, jelenleg 90 ezer tagunk van, és a tagdíjbevételek is folyamatosan mérséklődnek. Nálunk ezt a tendenciát kicsit kompenzálja, hogy jelentős az egyéni befizetés is, és ezek növekedtek. Csökken azonban a munkáltatói befizetés, mivel a cafeteria választásánál a munkavállalók a prompt elemeket kérik. Az adózás feltételeinek változása is megmutatkozik ebben, ahogy megnőnek az adóterhek, kisebb lesz a nettó munkáltatói befizetés. Mindezzel együtt az önkéntes nyugdíjpénztárunkra úgy tekintünk, mint a hosszú távú stratégiánk meghatározó elemére. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tagjaink számára is világos és egyértelmű legyen: ez a megtakarítási forma a nyugdíjas évek biztonságos anyagi körülményeinken megteremtéséről szól, nem az egyszeri kifizetések gyors elköltéséről. Épp ezért törekszünk arra, hogy tagjaink részére egyre nagyobb arányban szolgáltassunk inkább rendszeres kifizetésű járadékot is.

– Az egészségpénztárak ezzel szemben nőnek a statisztikák szerint.

– Az egészségpénztárunk egyértelműen sikeres évet zárt 2012-ben. Ebben az évben közel 20 ezer új fővel bővültünk, a napokban szeretnénk üdvözölni a 160 ezredik tagunkat. Ezzel stabilan a második legnagyobb egészségpénztár vagyunk. Számunkra is kellemes meglepetést okozott a megnövekedett érdeklődés az egészségpénztárak iránt. Ez alapvetően a cafeterián belüli változásokkal függött össze: egyes elemek, például az üdülési csekk és az étkezési utalványok megszűntek, illetve csökkentek, a helyükbe lépő SZÉP-kártya pedig a cafeteriaválasztás idején még nem volt annyira elterjedt – így sokan választották az egészségpénztárat. Ez azt jelentette, hogy tovább tudtuk erősíteni a pénztárat, tovább nőtt a szolgáltatások volumene. Most már biztos, hogy az idén 8,5 milliárd forint fölötti szolgáltatást nyújtunk, és másfél millió darab fölött lesz az elszámolt szolgáltatások száma. Ezt stabilan és jó színvonalon le tudtuk bonyolítani, amiben nagy segítséget jelentett a számunkra az elektronikus elszámolási rendszer, amelyet egyebek között a mi részvételünkkel dolgoztak ki, és a patikákban már évek óta jól működik. Ez a rendszer megkönnyíti a pénztártagok és a gyógyszertárak életét, mivel egyértelműen csak az elszámolható tételeket engedi egészségkártyával kifizetni.

– Az egészségpénztár is nyereséges?

– Igen, az egészségpénztár is gazdaságosan működik, és biztonságos tartalékot halmozott fel, tehát hosszú távon működő stratégiai ága az MKB Pénztáraknak.

– Jövőre várható-e valami változás a jogszabályok módosulása kapcsán?

– Az egészségpénztáraknál az egyik változás az, hogy most már támogatni tudjuk a gluténmentes élelmiszerek vásárlását, de valószínűleg ennél nagyobb horderejű és érdekesebb kérdés lesz az egészségügyi szolgáltatást biztosító egészségbiztosítás finanszírozása. 2013-tól, ha köt valaki egy ilyen biztosítást, az ezért kért díj részben és egészben finanszírozható az egészségpénztári számláról. A biztosítóknak és az egészségpénztáraknak együtt kell kidolgozniuk, hogyan működhet ez a rendszer a legjobban, ezen a téren a Stabilitás Pénztárszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetsége reményeim szerint rövidesen megkezdi az egyeztetéseket. Fontos változás még a célzott szolgáltatás, ezt is ki fogja használni az egészségpénztárunk. Ennek során a munkáltató bizonyos, általa meghatározott egészségügyi problémák finanszírozásához járulhat hozzá, az összeget pedig csak az adott munkáltatónál dolgozó pénztártagok és közvetlen hozzátartozóik használhatják majd fel, az igényeiknek megfelelően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.