BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szívesen finanszírozza a lakosság az államadósságot

Közel 47 milliárd forinttal növekedett augusztusban a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya – közölte az Államadósság Kezelő Központ. Ismét a Kamatozó Kincstárjegy volt a legkedveltebb, de figyelemre méltó volt a Prémium Magyar Államkötvény utáni kereslet is.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint augusztusban 46,9 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyek 46,4, a Féléves Kincstárjegy állománya 0,9, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 6,4 milliárd forinttal növekedett.

Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya 6,8 milliárd forinttal csökkent ugyan, az értékelés során azonban figyelembe kell venni, hogy augusztusban 24,4 milliárd forint összegben esedékessé vált a 2013/J megnevezésű kötvény visszafizetése. Az ebből fakadó állománycsökkentési hatást ugyanakkor - az idő rövidsége miatt - csak részben tudta ellensúlyozni a jelentős mértékű, 17,7 milliárd forintos bruttó értékesítés. A befektetők a lejáró mennyiség közel felét a lejáratot követő négy napon belül újra az inflációkövető kötvény konstrukcióba forgatták vissza.

Az év első nyolc hónapjában megvalósult 473,5 milliárd forintnyi lakossági állampapír-állomány növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 378,4 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,0 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 61,0 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 28,2 milliárd forint jut.

2013. augusztus végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1458,9 milliárd forintra emelkedett. A teljes állományból a Kamatozó Kincstárjegyek 812,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 312,5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 317,3 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 16,2 milliárd forintra növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.