BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elmúlt napokban a forint volt a leggyengébb a régióban

Tegnap a kissé pozitívabb nemzetközi hangulatban erősödni tudott valamelyest a forint, ma reggel azonban már újra gyengülést látunk. A reggeli órákban 283 forint felett járt az euró árfolyama. Felfelé 284-285 forint körül látunk szinteket, amelyek megfoghatják a forint gyengülését, de a további gyengülést támasztja alá technikailag az, hogy az MACD euró vételi jelzést adott – írják az Erste Bank elemzői.

Az elmúlt hetekben a Standard & Poor’s és az elmúlt néhány nap gyengélkedése miatt összességében a forint mutatja a leggyengébb teljesítményt az euró ellenében. A leminősítés után látható, hogy a forint még vissza tudott erősödni, az elmúlt napokban azonban láthatóan a többi régiós fizetőeszköznél gyengébb teljesítményt nyújtott a hazai fizetőeszköz.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Érdekes képet mutat a forint árfolyama az elmúlt napokban, hiszen a régiós fizetőeszközök között a leggyengébb teljesítményt mutatja az elmúlt napok gyengülésével, miközben a globális hangulat annyira nem katasztrofális. A mai reggelen is inkább gyengül a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

A ma megjelent októberi külkereskedelmi mérleg a gyászos szeptemberi adatok után azonban viszonylag jó képet mutat. A magas többlet miatt a folyó fizetési mérleg is többletes, ez pedig támasztja a forintot. Azonban a folyamatosan csökkenő kamatszint nem segíti a forint árfolyamát, miközben a külső eladósodottság és az államadósság alapján a magyar gazdaság tekinthető a legsérülékenyebbnek a régióban.

Az ÁKK tegnap a referencia lejáratok nagyobbik részénél 1-4 bázispontos hozamcsökkenést mért. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart az adósságkezelő, 50 milliárd forint értékben.
 
Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon jellemzően kedvező amerikai adatok érkeztek tegnap, melynek eredményeként erősödni tudott a dollár az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyama 1,3094-ről 1,3068-ra csökkent le. Vegyes teljesítményt mutattak az amerikai tőzsdeindexek a tegnapi kereskedés során (Dow: +0,6 százalék, S&P: +0,1 százalék, Nasdaq: -0,8 százalék). Az S&P szelektív csődbe vágta Görögország hitelminősítését mára virradóra.

Ázsiában a Nikkei 0,8 százalékot, a Hang Seng 0,1 százalékot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke változatlan maradt. Japán felülteljesítette a többi régiós piacot, miután a hírek szerint a választások esélyese az az LDP, amely korábban gazdaságélénkítő lépések fontosságáról beszélt.

Az árupiacon az olaj csökkenő pályán van, pedig a geopolitikai feszültség fokozódik a Közel-Keleten. A szíriai helyzet akár ENSZ beavatkozást is hozhat hamarosan. A tegnap közzétett adatok szerint a kőolaj készletek az USA-ban, a várt 500.000 hordóval szemben 2,3 millió hordóval csökkentek. Ugyanakkor a benzin készletek a várt 1,5 millió hordóval szemben 7,8 millió hordóval bővültek. Az arany az elmúlt napokban 4 százalékot esett, s mostanra stabilan 1.700 dollár alá került. A 200 napos állíthatja meg a mozgást 1.660 dollárnál. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma nyitás előtt.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ADP foglalkoztatottsági adat szerint a várt 125 ezer helyett csak 118 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma novemberben, ami a legutóbbi adatnál is rosszabb 40 ezerrel. A novemberi adatot jelentősen befolyásolhatta a Sandy hurrikán. Az ipari megrendelések esetében 0,8 százalékos emelkedés következett be, holott nem vártak javulást a mutatóban. Az ISM szolgáltatói szektorra vonatkozó beszerzési menedzser index értéke 54,7 pont lett novemberben az októberi 54,2 pont után, miközben a várakozás csak 53,7 pont volt.

A tegnapi spanyol kötvényaukción a meghirdetett 4,5 milliárd euróhoz közeli mennyiségben, 4,25 milliárd euró értékben adtak el papírokat. A 3 éves kötvényből 2,1 milliárdot értékesített az adósságkezelő 3,39 százalékos hozam mellett, a 7 éves papír hozama 4,67 százalék lett, amiből 1 milliárdot adtak el, a tízéves papírt 5,22 százalék körüli hozammal értékesítették. Összességében kedvező adatokat láthattunk, a hozamok csökkentek.

A KSH előzetes adatai alapján a külkereskedelmi mérleg 657,6 millió eurós többletet mutatott októberben, ami kissé magasabb lett a 640 millió eurós várakozásunknál. Euróban számolva az export értéke 6,5 százalékkal, az import értéke pedig 5,7 százalékkal bővült, ami részben a szeptemberben látott visszaesés korrekciójának tekinthető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.