BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl sok a bank Ausztriában, túl sok fiókkal

Ausztriában túl sok a bank, túl sok fiókkal, és ez a helyzet változni fog. Ez vált egyértelművé az ORF szerint kedden este azon a vitán, amely Ewald Nowotny, az osztrák nemzeti bank főnöke és vezető osztrák bankárok között zajlott le Bécsben.

A Bank Austria főnöke, Willibald Cernko, és az RZB felügyelőbizottságának elnöke, Erwin Hameseder is átszervezésre számít. "Kritikus felülvizsgálatnak vetettük alá az üzleti modelljeinket" - hangoztatta Cernko.

Ugyanis az ügyfelek magatartása erőteljesen megváltozott. "Az új üzleti modellekben jelentősen kevesebb lesz a fiókok száma,  és jóval kevesebb dolgozót is foglalkoztatunk majd" -  tette hozzá. Ugyanakkor Erwin Harmeseder rámutatott, a hitelt felvevő ügyfeleket a jövőben sokkal alaposabban vizsgálják majd  annak megállapítására, hogy mekkora kockázatot jelentenek a bank számára. Attól tart, hogy egyesek a hitelnyújtásnál rosszul járnak majd. Nowotny szerint a bankok eredményeket értek el a kölségek lefaragásában, a fiókok sűrűsége csökkent. 1997-ben még egy fiókra 1700 osztrák lakos jutott, 2012 végén ez a szám 2100 volt. Ezzel az adattal az osztrák bankok azonban továbbra is elmaradnak az európai átlagtól, ahol eg-egy fiókra 2300 lakos jut.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.