BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb devizaalapú kötvény

Magyarország idén másodszor bocsáthat ki dollárkötvényeket, hogy finanszírozza adósságát. Az amerikai értékpapír-felügyeletnek benyújtott kérelem szerint maximum 5 milliárd dollár értékben adhatna el adósságpapírokat az ország. „Inkább 3-3,5 lehet reális” – mondta a Világgazdaságnak Gárgyán Eszter. A Citi régiós közgazdásza szerint a tartalékokkal és zavartalan forint alapú állampapír-kibocsátást feltételezve ez elegendő lenne, hogy a jövő évi finanszírozási igény megoldódjon.

Az újabb deviza alapú kötvények eladása azután került a figyelem középpontjába, hogy Magyarország idő előtt visszafizette az IMF-hitel, ami miatt megcsappantak a tartalékok. Augusztusban több mint 2 milliárd eurónyi pénzt adott vissza a kormány a valutalapnak.

„Nem lenne jó üzenete annak, hogy 5 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátana ki Magyarország” – mondta Gárgyán. Azt lehetne feltételezni, hogy a választások előtt költségvetési lazítás várható, valamint egy radikális devizahiteles mentőcsomagot várhatnánk. „Politikai szempontból sem várható az 5 milliárdos keret kihasználása, hiszen egy nagyobb kibocsátással a tavalyi szint fölé emelkedne a GDP arányos államadósság az év végére, mivel a törlesztésig a tartalékba kerül a pénz” – fejtette ki a közgazdász.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni közgazdásza szerint egy 5 milliárdos kibocsátással Magyarország a régió egyik legnagyobb hitelfelvevője lehetne idén.

Februárban összesen 3,25 milliárd dollárnyi 5 és 10 éves kötvényt bocsátott ki az ország. Akkor 4,125 százalékos hozammal keltek el az 5, míg 5,375 százalékon a 10 éves papírok. Gárgyán szerint a hozamok alakulása miatt érdekes, hogy éppen a Fed döntése előtt jelentették be a kibocsátást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.