BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig nőnek az egészségügyi kiadások Európában

Felváltva a folyamatos növekedést 2010-ben szinte minden európai országban lassult vagy csökkent az egészségügyi kiadások növekedési üteme – derül ki az OECD „Health at a Glance – Europe 2012” című kiadványából.

Míg 2000 és 2009 között Európa-szerte évente reálértéken 4,6 százalékkal emelkedtek az egy főre jutó egészségügyi kiadások, a gazdasági világválság hatására 2010-ben ezt 0,6 százalékos visszaesés követte.

Ennek nyomán az egészségügyi kiadások GDP-n belüli aránya stagnáló vagy enyhén csökkenő tendenciát jelzett az Európai Unió számos tagországában. 2010-ben a tagországok átlagosan GDP-jük 9 százalékát fordították egészségügyre, és bár ez az arány a 2000-es 7,3 százalékhoz képest jelentős növekedés, a 2009-es 9,2 százalékhoz képest már csökkenésnek számít. Az egy főre jutó egészségügyi kiadások Hollandiában a legmagasabbak (3890 euró/fő), Magyarországon fejenként 1230 euró jutott, míg a legalacsonyabb értékek 700 euró/fő körül mozogtak.

Az egyes országok különböző módon igyekeztek lefaragni az állami egészségügyi kiadásokat. Az állami finanszírozás mértéke csökkent, az ellátáshoz szükséges anyagi hozzájárulás aránya viszont nőtt például Írországban, Bulgáriában és Szlovákiában.

A most publikált jelentés felhívja a figyelmet, hogy mivel a megszorító intézkedések az ellátórendszereket is érintették, szorosan monitorozni kell, hogy a válság kezelésére hozott intézkedések milyen hatással vannak az egészségügyi ellátás elérhetőségére és színvonalára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.