BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hónap lesz a szeptember az egészségügyieknek

Több mint 23 milliárd forintot használnának fel az egészségügyi dolgozók idei, szeptembertől esedékes béremelésére, és 6,1 milliárdot a háziorvosi és védőnői szolgálatok finanszírozásának, ezzel elvileg az ott dolgozók fizetésének emelésére. Ennek a mintegy 30 milliárd forintnak köszönhetően a jövő hónaptól több mint 96 ezer dolgozó vihet haza több pénzt, és mivel a béremelés januárig visszamenőleges, ők egy összegben annak a nyolc havi összegét is megkapják.

Bár e lépéssel ismét emelkedik az egészségügyben dolgozók fizetése, a szakma érdekképviseletek egyike szerint sem lehet ágazati béremelésről beszélni. Ugyan az orvosok és ápolók mellett gyakorlatilag az összes kórházban, szak- és háziorvosi rendelőben dolgozó alkalmazott – beleértve a mentés, a betegszállítás és a vérellátás területén tevékenykedőket – bére emelkedik, a műszaki-gazdasági területen dolgozó mintegy 23 ezer ember idén is kimarad az emelésből. Pedig az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) szerint az adminisztrátorok, karbantartók, informatikusok, munkaügyisek bérét legalább 10 százalékkal meg kellene emelni ahhoz, hogy ne fokozódjon a szakemberhiány ezen a területen is az. Az egészségügyi államtitkár azzal érvelt a béremelés elmaradása mellett, hogy a gazdasági-műszaki területen foglalkoztatottak többsége olyan munkakört lát el, amelyhez elengedő a 8 általános. A béremelésnél pedig a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezőket, illetve a speciális szakismerettel rendelkezőket preferálták. Az EGVE ezt most egy, az érintettek körében végzett felméréssel igyekszik cáfolni.

A gazdasági-műszaki terület dolgozóival szemben a védőnők ugyan kaptak béremelést, ők viszont diszkriminatívnak tartják azt, mivel rájuk meg a visszamenőleges emelés nem vonatkozik.

Jó hónap lesz a szeptember viszont a szeptember az orvosok és az ápolók, de különösen a gyógyszerészek számára. A szakorvosok bére havi 40, a szakorvosjelölteké 10, az egyéb diplomás dolgozóké 10 ezer forinttal, míg az intézeti gyógyszerészeké 44 ezer forinttal emelkedik. A szakdolgozók fizetése sem egységesen nő, mert míg például egy gyógytornász vagy diplomás ápoló bére több mint 41 ezer forinttal emelkedik, az egyéb felsőfokú szakképesítéssel rendelkezőké (pszichológusok, logopédusok, vegyészek, biológusok) mindössze tízezer forinttal nő. A béremelést változatlanul nem követi a mozgóbér, tehát az ügyeleti, készenléti, túlmunka- és a műszakpótlék-díjának emelése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.