BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifogyóban a gyógyszerkassza

Hiába rótták már le a gyógyszergyártók kötelező befizetéseik majdnem 90 százalékát, az orvosságok támogatására fordítható keret idő előtt ki fog merülni.

Hiába minden: hónapról-hónapra egyre biztosabb, hogy meghaladják az ez évre engedélyezett kereteket a gyógyszer-támogatási kiadások. Az első hat hónap adatai szerint időarányosan már 8 százalékos a túlköltekezés: az egész évre eredetileg engedélyezett 276 milliárd forintból június végéig 161 milliárd már el is fogyott.

Szakértők szerint ennek alapján egészen nyilvánvaló, hogy ez a tavalyi egész éves teljesítéshez képest eleve 100 milliárd forinttal, vagyis 30 százalékkal alultervezett büdzsé nem fedezi a várható kiadásokat. Ha pedig még hozzávesszük, hogy a Széll Kálmán Terv legutolsó verziója szerint további 10 milliárddal még tovább kellene kurtítani a gyógyszerkasszát, meglehetősen illuzórikusnak tűnik ennek az elvárásnak a teljesítése.

Érdemes tehát megfontolni még a jövő évi költségvetés részleteinek elfogadása előtt, mennyire életszerű, hogy a Széll Kálmán Terv 2 szerint jövőre újabb 120 milliárd forintot még az idei büdzséhez képest is faragni kellene a 2013-as előirányzatból – vélik a VG által megkérdezett gyógyszerpiaci elemzők.

Mindeközben a gyógyszergyártók és –forgalmazók továbbra is fizetnek, mint a katonatiszt: az év első hat hónapjában kötelező befizetéseik majdnem 90 százalékát teljesítették már. Ami azt jelenti, hogy az 52 milliárd forintos előirányzatból több mint 46 milliárdot befizettek az Egészségbiztosítási Alapba.

A gyógyszerekéhez hasonlóan nagyobb arányú túlköltés mutatkozik még a gyógyászati segédeszköz-támogatási soron is: a fél évre tervezett mértékhez képest 3,7 milliárd forinttal, 8,6 százalékkal ment el több erre a célra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.