BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan csordogál a chipsadó

Kétséges, hogy a népegészségügyi termékdíjból (neta) remélt 20 milliárd forintnyi költségvetési bevétel összejön idén – derül ki a NAV adataiból. Várhatóan 2 milliárd hiányzik majd. A terv elmaradása mögött a termékforgalom jelentős visszaesése áll.
A neta bevezetése és más, az élelmiszeripart sújtó új terhek eredményeképp az ágazatban hozzávetőleg ezer főt bocsátottak el, ennek több mint felét az édesiparból – állítják az élelmiszerfeldolgozók. Az adó miatt megszűnő vállalkozásokról nincs számadat, de jellemzően a kis-, illetve mikrovállalkozások estek áldozatul, amelyek hazai piacra termeltek. Míg kisebb termelők nem egy esetben feladták tevékenységüket, a nagyobbak visszafogták kibocsátásukat, és elhalasztották beruházásaikat. Egy új törvényjavaslat ráadásul kiterjesztené az adót új típusú energiaitalokra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.