BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bogsch Erik: Ellehetetlenül a hazai gyógyszeripar

Az első fél évben fele, a második negyedévben harmada volt a Richter Gedeon Nyrt. nyeresége az egy esztendővel korábbinak. Az idén 7,1 milliárd forintot von el a cégtől az új szabályozás, és jelentős mértékben csökkenhet a belföldi értékesítés.

A textilipar sorsára juthat a magyar gyógyszergyártás. Erről Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszélt a társaság második negyedévi gazdálkodásáról szóló vezetőségi beszámoló közzététele kapcsán.

A vezérigazgató azért tart a magyarországi gyógyszergyártás ellehetetlenülésétől, mert az augusztustól érvényes szabályozás hatására az olcsóbb ázsiai termékek kiszoríthatják a magyar gyógyszereket a belföldi piacról.

Bogsch Erik azt is elmondta, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár várakozásai ellenére a Richter nem képes csökkenteni termékeinek belföldi árait. A gyógyszergyár ugyanis évente mintegy 30 milliárd forint értékű terméket értékesít Magyarországon, melyen 16 százalékos nyereségrátával 4,8 milliárd forint profitot érhetne el. Az utóbbi hónapokban érvénybe lépett intézkedések miatt az idén 7,1 milliárd forinttal nőtt az állami elvonás. Így veszteségessé válhat a magyarországi működés, ha a vállalat jövőre nem írhatja le a júliusban 20 százalékosra emelt különadóból a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos kiadásokat.

A gyógyszergyártást érintő szabályok közül a július 1-jétől a társadalombiztosítás által finanszírozott készítmények után fizetendő iparági különadó 12-ről 20 százalékra emelése és az orvoslátogatók után fizetett 5 millió forint megkétszerezése 4,1 milliárd forint mínuszt jelent. A július 1-jei és augusztus 1-jei hazai gyógyszer-szabályozási változások pedig egy-, illetve kétmilliárd forinttal rontják az eredményt.

A vezérigazgató azt is megemlítette, hogy tíz éve még a Richter termékeinek 30 százalékát – évi mintegy 40 milliárd forint értékben – Magyarországon értékesítette. Most azonban már csak a gyártott gyógyszerek 13 százalékát – mintegy 30 milliárd forint értékben – adja el belföldön. Bogsch Erik a hazai forgalom további visszaesésétől tart. Arról is beszélt, hogy a kutatási és fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos új szabályozás kialakításánál a Richter a normatív rendszert támogatja a pályázatokon alapuló egyedi támogatási rendszerrel szemben.

A cég az idei első fél évben 145,9 milliárd forint árbevételt és 19,8 milliárdos adózott nyereséget ért el. A bevétel 6,3 százalékkal nőtt, a profit 48,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A második negyedév árbevétele 1,8 százalékkal, 75,07 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredménye 67,7 százalékkal, 8,6 milliárd forintra csökkent. A profitcsökkenést a nagyobb működési költség és a pénzügyi tevékenységből származó veszteség magyarázza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.