BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem népszavazásra tartozik, szakmai kérdés a rezidensek ügye

Népszavazást kezdeményezett a „rezidenstörvényről" a Szegedi Tudományegyetem egyetemi és kari hallgatói önkormányzat vezetője, amitől elhatárolódik a Magyar Rezidens Szövetség, a budapesti, a debreceni és a pécsi orvost képző karok hallgatói önkormányzata. Az orvosi kamara elnöke is szakmai kérdésnek tartja az ügyet.  

A Magyar Rezidens Szövetség az elmúlt években folyamatosan hangot adott a szakorvosképzés megoldásra váró problémáinak. Tavaly ősszel a Szent István Bazilika előtt több mint 1500 részvevő élőképpel demonstrált a fiatal orvosok helyzetének rendezése érdekében. Több fórumon kezdeményezték a tárgyalásokat a döntéshozókkal, ez év márciusában az egészségügyi miniszterrel nyilvános vitát folytattunk.

A szegedi Hallgatói Önkormányzat (HÖK) kijelentései megdöbbentőek - áll a Magyar Rezidens Szövetség, valamint a budapesti, debreceni és pécsi orvosokat képző karok hallgatói önkormányzatának lapunkhoz eljuttatott közleményében. Sem a népszavazás kezdeményezését, sem a betegellátást végző szakorvosjelöltek hallgatói státuszának bevezetését nem tartják elfogadhatónak. A cél ugyan lehet közös, de a rezidensképzés ügyében népszavazás kiírása nem életszerű. A rezidensek dolgozó fiatal orvosok, és nem hallgatók. Felméréseink szerint a szakorvosjelöltek átlagosan heti 60-70 órát dolgoznak a kórházakban, az egészségügyi ellátás frontvonalán.

Félő, hogy a kampány hevében elindított kezdeményezés a szakorvosképzés problémáit politikai célokra használja fel - állítják a népszavazást ellenzők és felszólítják a Szegedi Tudományegyetem EHÖK képviselőjét, hogy tartózkodjon minden olyan megnyilvánulástól, amely egészségügyi kérdéseket érint.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a szegedi fiatalok kezdeményezéséről hivatalosan ugyan nem értesült, de úgy gondolja: a fiatal szakorvosjelöltek ügye nem népszavazási, hanem szakmai kérdés. Éger István hangsúlyozta: ez személyes véleménye, a népszavazás ügyében nem volt módja tárgyalni a kamara elnökségével.

 

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.