BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl negatív 'A kockázatokról és mellékhatásokról...' szöveg

Pozitív üzenetre cserélnék a jól ismert „A kockázatokról és mellékhatásokról...” kezdetű figyelmeztető szöveget a reklámok végén a gyógyszercégeket tömörítő szervezetek. Szerintük ugyanis az orvosságokhoz kapcsolódó negatív sztereotípiák nem kis részben emiatt alakultak ki az emberekben.

„Hasznos öt másodperc is lehetne az, amelyet a gyógyszerreklámok végén a jogszabályok az úgynevezett figyelmeztető szöveg elhangzására előírnak, de jelenleg inkább negatív hatású” – mondja Némethi Erika. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója állítását az IGYE reprezentatív és fókuszcsoportos felmérésére alapozza, amely szerint az emberekben sokkal több negatív, mint pozitív asszociáció él a gyógyszerekkel kapcsolatban. Szembetűnő elentmondás, hogy a független hatóságok által vizsgált és biztonságosnak, hatásosnak ítélt gyógyszereket sokszor méregnek tartják, miközben egyéb, kevésbé ellenőrzött gyógytermékekhez nem kötődik ilyen félelem. A kutatás szerint ez a szignifikáns különbség részben a gyógyszerreklámokban kötelezően feltüntetendő „A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” mondatra vezethető vissza, amelyet sok éve olyan gyakran hallunk, hogy mélyen beépül a tudatalattinkba, és a gyógyszerről azonnal a „kockázat”, „mellékhatás” jelzők jutnak az eszünkbe.

Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie, mert a figyelmeztető mondat tartalmára vonatkozóan semmilyen uniós vagy más előírás nincs, minden ország saját hatáskörében dönt a figyelmeztető szövegről. Mint a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatójától, Ilku Líviától megtudtuk, a magyar figyelmeztetést az Országos Gyógyszerészeti Intézet évekkel ezelőtt a német jogszabályból vette át, az európai államok többsége ennél kevésbé „riogató” mondatot tüntet fel a hirdetésekben (lásd keretes írásunkat). S ez bizony nagyon nem mindegy, „személyes meggyőződésem is az, hogy a betegek valójában sokkal inkább odafigyelnek a kockázatok és mellékhatások böngészésére, mint az orvosság helyes alkalmazására” – vélekedik a szakember.

A gyógyszercégeket tömörítő szervezetekben ezért elkezdődött a gondolkodás arról, hogyan lehetne a jelenlegi figyelmeztetést pozitívabb hangzású szövegre cserélni. Mint a szakemberek a VG-nek elmondták, „A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”, vagy a „Bővebb információért olvassa el a gyógyszer alkalmazási előírását” mondatok például egyaránt elfogadhatónak, és a jelenleginél kevésbé ijesztőnek hangzanak.

Becker György reklámpszichológus kutató a VG-nek nyilatkozva szintén indokoltnak tartotta a gyógyszerreklámok figyelmeztető szövegének cseréjét, de nem azért, amiért a szakma képviselői. Szerinte a jelenlegi figyelmeztető szöveg ma már gyakorlatilag észrevétlen, pontosabban „zaj”, ezért sem pozitív, sem negatív érzelmek nem kötődnek hozzá. Ezért jobb lenne elhagyni, és helyette olyan TCR-reklámok készítésére kötelezni a gyógyszercégeket, amelyek valóban hasznosak és informatívak.

Hol hogyan figyelmeztetnek?

Ausztria: „A hatásról és a nem kívánt hatásokról a használati utasítás, az orvos vagy gyógyszerész tájékoztatja.”

Svájc: „Kérjen tanácsot szakembertől és olvassa el a betegtájékoztatót!”

Nagy-Britannia: „Mindig olvassa el a csomagolást!”

Svédország: „Használat előtt olvassa el a betegtájékoztatót.”

Spanyolország: „Olvassa el a termék betegtájékoztatóját és konzultáljon gyógyszerészével.”

Portugália: „Olvassa el a betegtájékoztatót! Ha a tünetek fennmaradnak, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!”

Csehország: „Figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót!”

Lengyelország: „Használat előtt olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mert minden helytelenül használt gyógyszer fenyegetheti életét és egészségét.”

Svájc: „Kérjen tanácsot szakembertől és olvassa el a betegtájékoztatót!”

Nagy-Britannia: „Mindig olvassa el a csomagolást!”

Svédország: „Használat előtt olvassa el a betegtájékoztatót.”

Spanyolország: „Olvassa el a termék betegtájékoztatóját és konzultáljon gyógyszerészével.”

Portugália: „Olvassa el a betegtájékoztatót! Ha a tünetek fennmaradnak, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!”

Csehország: „Figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót!”

Lengyelország: „Használat előtt olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mert minden helytelenül használt gyógyszer fenyegetheti életét és egészségét.” -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.