BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A horvát kormány "csapást mért" a Molra

Visszavonta a horvát kormány az INA-tól a kutatási engedélyt az ország északnyugati részén három területre, ezzel mintegy 80 milliárd köbméternyi gáz kitermelési lehetőségét veszítette el a Mol irányítása alatt működő olajtársaság – idézi a Vecernji List szombati írását az MTI.

A cikk szerint a horvát kormány újabb „csapást mért” a Molra azzal, hogy a Száva és a Dráva térségére, illetve az északnyugat-horvátországi szénhidrogénmezőkre vonatkozó kutatási engedélyt visszavonta. Az indoklás szerint a társaság az érintett területek 90 százalékán még meg sem kezdte a kutatási tevékenységet, amelynek márciusban lejárt a határideje.

Horvát szakértők szerint a helyzetért a részvények 47,26 százalékát birtokló és a céget irányító magyar Mol a felelős, „mert nem érdeke az INA növekedése”, amíg nem tudja átvenni a teljes irányítást.
A horvát kormány a héten csökkentette a gazdasági társaságok által fizetendő gázárakat.

Közleményében az INA leírta, hogy az elmúlt néhány évben nagy veszteséggel működött, ezért a pénzügyek és a befektetések stabilizálására, valamint az olajfinomítók korszerűsítésére, továbbá a szíriai és észak-adriai beruházásokra koncentrált. 2011. első felében – a tavalyi hasonló időszakhoz képest – 57,8 százalékkal növekedve 331 millió kunát (1 kuna 36,85 forint) fektetett be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.